Plesni spektakl „To_r” u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhazu


Plesni spektakl “To_R”, koji će izvesti kompanija francusko – mađarskog koreografa Pala Frenaka i “M Studio”, očekuje nas u utorak u 19 časova na sceni Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaza.

– Pal Frenak sa ekipom Studija M priča o jednom zamišljenom događaju, skupu, lutanju između dva sveta, kvalitetu – izgovorenom i neizgovorenom, o odnosu prividnog ludila i stvarnosti. Koreografija se bazira na igri linearalnih i spiralnih energija kroz frenakovske karakteristične pokrete i elemente uzete iz jezika znakova. Vidimo svakodnevne situacije u kojima se konstruktivno, ili pak destruktivno razvijaju niti raznih događaja. Iz kombinacije tih situacija stvara se novi kvalitet koji nas vodi od haosa do realnosti – napominju u Novosadskom pozorištu / Ujvideki sinhaza.

Francusko-mađarski koreograf Pal Frenak je nosilac brojnih domaćih i inostranih nagrada. Od osamdesetih godina živi i radi na relaciji Pariz – Budimpešta. Njegovu mladost, kao i kasniji umetnički rad, obeležila je činjenica da su mu oba roditelja bila gluva, tako da je njegov maternji jezik zapravo jezik znakova i on čini suštinu njegovog rada. Pal Frenak je stvorio novi stil koji “dinamičnim pokretima, osetljivošću i izrazom ide preko granica verbalnog”.

Autor koreografije i koncepta je Pal Frenak, a kompozitor je Abriš Grilus. U predstavi igraju: Zoltan Deak, Katalin Gal, Ester Nađ, Levente Olah, Emilia Polgar, Laslo Sekrenješ i Atila Vereš Nađ. Predstavu su pomogli Uprava grada Sfântu Gheorghe, Administratia Fondului Cultural National, i fondacije Bethlen Gábor i Nemzeti Kulturális Alap.

Izvor: Dnevnik


PROČITAJTE I OVO:  Spuštena zavesa na "Dane Zorana Radmilovića"