Nagradu Plavi čuperak za 2015. godinu dobila je Jasminka Petrović za knjigu Leto kada sam naučila da letim u izdanju Kreativnog centra

Nagrada će biti dodeljena 14. marta, na dan rođenja Miroslava Antića, u prostorijama Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Na drugom mestu našla se još jedna knjiga u izdanju Kreativnog centra – roman Vesne Aleksić Dođi na jedno čudno mesto.

Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu Nagrade „Plavi čuperak“ za 2015. godinu, upućenom na adrese 60 pisaca, kritičara, teoretičara i profesora dečje književnosti, do kraja februara odazvalo se njih 40, a za knjigu godine predložen je ukupno 31 naslov. Prvo mesto zauzela je knjiga Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović (23 glasa).

Nagradu „Plavi čuperak“ dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre
u saradnji sa časopisom za decu Neven od januara 2013. godine, a ustanovljena je s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Republici Srbiji. Dodeljuje se svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu Neven. Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletristika) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine. Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.


ČITAJTE  Druženje sa piscem Vol 3: Luka Bešlagić

Leave a Reply

Your email address will not be published.