Pištalov uspeh u Čikagu


Poznati srpski pisac Vladimir Pištalo predstavio je prošle nedelje američko izdanje svog romana “Tesla, portret među maskama” u jednoj od najpoznatijih knjižara u Americi, “Seminary Coop”, na kampusu Univerziteta Čikaga, javila je izdavačka kuća Agora.

Još jedno književno veče održano je u Teslinoj sobi Srpsko- američkog Muzeja Sv. Sava (SAMS), na kojem su prisustvovali generalni konzul Srbije Dejan Radulović, vicekonzul Milenko Špica, predsednik Muzeja Sveti Sava dr Živojin Pavlović, profesori i studenti univerziteta, ugledni predstavnici srpske zajednice u Čikagu, te mnogi drugi ljubitelji knjige.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, publika je napunila i knjižaru i salu muzeja i srdačno pozdravila Pištalovo delo.

Pisca je na obe večeri predstavila Nada Petković, dugogodišnji predavač srpskog jezika i kulture na katedri za Slovenske jezike i literature Univerziteta Čikaga.

Između predavanja Pištalo je dao intervju ekipi filmske produkcije “Život je San” koja, u saradnji sa SAMS-om, a uz pomoć vlade Srbije snima film o istoriji srpske emigracije u Severnoj Americi. Kako je čikaška publika reagovala na Pištalovo delo najbolje svedoči činjenica da su na obe večeri prodate sve knjige, a mnogi čitaoci su ostali bez željenog primerka.

Roman “Tesla, portret među maskama” je i u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh. Nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga na našem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika. Objavljen je i kao zvučna knjiga koju je pročitao glumac Petar Božović.

Izvor: Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Bekim Sejranović predstavlja novu knjigu u Beogradu