Pištalov Tesla na španskom i turskom


Početkom sledeće godine na španskom (izdavač “Vaso Roto”) i turskom (“Sidartha”) jeziku treba da izađe knjiga “Tesla: Portret među maskama”, već u svetu sasvim poznatog srpskog pisca Vladimira Pištala.To će biti 12. i 13 prevod ove knjige, a izdavači su izuzetno ugledni u svojim zemljama. Španski izdavač “Vaso Roto” je poznat po specifičnom književnom ukusu koji podrazumeva i niz dobitnika Nobelove nagrade, ponekad i unapred, kao što je to slučaj sa Derekom Violkotom, a prava je ovaj izdavač osim za špansko, otkupio i za meksičko tržište koje je i najveće za ovaj jezik.

Knjiga je objavljena u Srbiji 2008. godine i ubrzo postala bestseler. Dobila je NIN-ovu nagradu iste godine i vrlo brzo ušla u čitanke za srednje škole u Srbiji.

Od tada je prevedena na desetak evropskih jezika. Prvo izdanje na engleskom jeziku, objavljeno 2015. godine u SAD (“Tesla, A Portrait With Masks”), u izdanju značajnog izdavača Graywold Press, naišlo je na izuzetne ocene američke književne kritike i rasprodato je za manje od tri meseca, a izlazak knjige je propraćen velikim brojem prezentacija u raznim gradovima SAD (Bostonu, Čikagu, Pitersborou, Filadelfiji, Njujorku… uključujući i nedavnu u Kongesnoj biblioteci u Vašingtonu. Jednostavnim rečima, “Pistalo je moderni klasik“. Veliki američki pesnik srpskog porekla Čarls Simić je propratio izlazak romana “Tesla, portret među maskama” na engleskom jeziku.


ČITAJTE  Razgovor: Danilo Kiš - trideset godina posle