Pištalov roman “Tesla, portret među maskama” nominovan za američki “National Book Award”


Roman “Tesla, portret medju maskama” Vladimira Pištala nominovan je za američku književnu nagradu “National Book Award”, jednu od najuglednijih i najstarijih americkih knjizevnih nagrada, koju je Americko udruzenje knjizara ustanovilo jos 1936 godine.

Ovaj roman jednog od najprevodjenijih savremenih srpskih pisaca Vladimira Pistala “Tesla, portret medju maskama” doziveo je zapazen uspeh u Americi. Nakon desetak promocija (Njujork, Boston, Čikago, Vašingtonum i nizu drugih univerzitetskih centara) ova knjiga je predstavljena i u “Barns and Noble” knjizarama širom Amerike. Zastupljena je u rubrici u rubrici “Upoznajte Velike Pisce”. Nakon sto je prvo izdanje romana prodato za nesto vise od dva meseca, Pistalov americki izdavac “Graywolf Press” je odstampao drugo izdanje Tesle. Knjiga je do živela i zapažen odziv kritike, a pre nekoliko dana se pojavio izuzetan prikaz David Wiley-a u Philadelphia Enquire-u .

Pohvale američkih pisaca:

-“Kako biste napisali biografsku knjigu o Prometeju elektriciteta? “ – upitao se kritičar Novelhistorian-a -“ Pa kroz lirsku prozu, mistične snove koji izviru iz srpskih bajki, grčke mitove i frojdijanske simbole. Tako je Vladimir Pištalo naselio um neuhvatljivog enigmatičnog genija, Nikole Tesle.”

Na naslovnoj strani kulturnog dodatka Star Tribjuna Kevin Kenfild je prokomentarisao da je : ” …novi roman Vladimira Pištala pun energije. On žuri od jednog do drugog poglavlja, koja svetlucaju od fantastičnih slika. Pisac jedva može ukrotiti svoje ideje visoke voltaže… Tesla je dinamo od romana. Pištalo piše kao da ga pokreće hidrocentala, koju je stvorio sam.”

Ken Kalfus je napisao da je Tesla, portret medju maskama “munjom ocrtan portret genija, moćan, tranformativan I misteriozan kao elektricitet sam. “

Frensin Prouz je primetila “Mnogo je napisano o Tesli ali izuzetni i potpuno originalni roman Vladimira Pištala uspeva da nam kaže nešto potpuno novo, pre svega o tome kako literature i mašta mogu preobraziti biografiju u veliku umetnost.”

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Boja zemlje" Elvedina Nezirovića

Čarls Simić je utvrdio da knjiga “ima dubinu, uzbudljivost i originalnost koja odlikuje modernog klasika.”