Pisac priča priču povodom romana “Estoril”


„Estoril“ je prvi roman Dejana Tiago-Stankovića, koji je od objavljivanja 2015. do danas doživeo nekoliko izdanja, međunarodni uspeh, prevode na velike svetske jezike, a kao još jedna potvrda kvaliteta, preporučena je lektira u Portugaliji, zemlji u kojoj autor živi.

Ovih dana Dejan Tiago-Stanković je u Beogradu, i to je još jedna dobra prilika za susret sa čitaocima.

A susret će se desiti u četvrtak 10. marta u Bukmarker kafeteriji knjižare Delfi SKC s početkom u 18 sati.

Ovo neće biti obična promocija knjige, već će pisac pričati priču o „Estorilu“, romanu koji donosi priču o oazi mira u Drugom svetskom ratu gde agent 007 sreće Malog princa.

Smešten u luksuzni hotel „Palasio“ u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio stecište mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope, „Estoril“ je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju. Gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje. Među likovima su Crnjanski, Aljehin, Antoan de Sent Egziperi ali i Duško Popov, dvostruki agent, poreklom s naših prostora, kojeg će upoznati Ijan Fleming i po uzoru na njega osmisliti lik Džejmsa Bonda.