Najnoviji roman iz pera Davida Lagerkranca, nadahnut trilogijom Milenijum pokojnog švedskog pisca krimi romana Stiga Larsona, u prodaji je u Švedskoj i u još 24 zemlje širom sveta.

David Lagerkranc rekao je za švedski radio da je ovaj put pisanje bilo mnogo zabavnije. Čitaoci u petom nastavku ponovo prate dva glavna lika: hakerku Lisbet Salander i novinara Mikaela Blomkvista.

“Čini mi se da da sam te likove ugradio u vlastito telo”, rekao je Lagerkranc koji je ostao veran Larsonovim likovima, ali je priči pridodao vlastitu notu.

Roman istražuje takozvanu kulturu časti i žene, pritisak na slobodu govora i novinarstvo, kao i “prirodu protiv vaspitanja, onoga što nas oblikuje”, objasnio je pisac.

Novinar Larson postao je romanopisac, ali je umro od srčanog udara 2004. godine. Trilogijom Milenijum, odnosno romanima “Muškarci koji mrze žene”, “Devojka koja se igrala vatrom” i “Kule u vazduhu” stekao je posthumnu slavu.

Lagerkranc kaže da je želeo da istraži prošlost Lisbet Salander i razlog zašto je za motiv svoje tetovaže odabrala zmaja. Neke naznake dao mu je obilazak katedrale u Stokholmu gde se nalazi srednjovekovna statua Svetog Đorđa koji ubija zmaja.

Najnoviji roman istovremeno je počeo da se prodaje u 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Japan.

Četvrti nastavak sage objavljen je 2015. godine. Lagerkranc je pod ugovornom obvezom da napiše i šesti nastavak, a kako kaže, tog se posla već latio.

Po Larsonovoj trilogiji snimljeno je nekoliko uspešnih filmova, među kojima je psihološki triler iz 2011. u kojem glumi Danijel Krejg.

Izvor: N1info

Comments

comments

Related Posts