Peter Handke i Olga Tokarčuk dobitnici Nobelove nagrade za književnost


Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a za 2018. poljska književnica Olga Tokarčuk, saopštila je danas Švedska akademija.

„Handke je dobio Nobelovu nagradu za 2019. godinu za uticajan rad koji je lingvističkom genijalnošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva”, navela je Akademija u obrazloženju, preneo je Tanjug.

Handke je rođen 6. decembra 1942. godine u nemačkom gradu Grifenu, a ono što je za srpsku javnost i čitalačku publiku posebno značajno u ovoj vesti je to što je Handke veliki prijatelj Srbije, pisac koji je ovde boravio više puta, koji je posećivao Kosovo i Metohiju, pisao i govorio o njemu, o Srbiji, srpskom narodu,  srpskoj literaturi koju je predstavljao u svetu.

List „Frankfurter rundšau” je povodom objavljivanja O „Tragičnom intenzitetu Evrope – Literaturi iz Srbije” 71. odabiru srpske literature u izdanju književnog časopisa „Sveska” u kome je učestvovao i Peter Handke, konstatovao da Handke „ume da preteruje kada je u pitanju Srbija”. Zbog toga je često bio napadan i osporavan.

Tokom rata u BiH, boravio je u sukobima zahvaćenim područjima i napisao žestoko osporavani esej „Pravda za Srbiju”, u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

Izvor: Politika


PROČITAJTE I OVO:  Nataši Panić nagrada za dečju monodramu