Nesreća nikad ne dolazi sama. Kao da nije dovoljno što nas jebe pustinjska temperatura a la Dubai, zateknem u svom mail-sandučiću pisamce naslovljeno „Ljubav i smrt u Dubaiju“. Od vrućine malaksao, ali radoznao, kliknem; a iz mejlića ispade omiljena sex-igračka e-novina, legendarni dečak iz Žute kuće, Milivojev Saša, koji o sebi piše u trećem arapskom licu…

Javlja Saša šta radi Saša: „Poznati srpski pisac i novinar Saša Milivojev, autor stotinu kolumni objavljenih u dnevnim novinama i šokantnog romana ‘Dečak iz Žute kuće’, preselio se prošle godine u Ujedinjene Arapske Emirate, gde danas piše novi hit roman ‘Love and Death in Dubai’ – Ljubav i smrt u Dubaiju“.

Sve verujući da je reč o autobiografskom trileru sa tragičnim završetkom, te da se death odnosi na ovog poluženstvenog foto-modela, čitam bez daha, deathly breathless: „Posle dobijenih brojnih nagrada, donacija za razvoje izdavačkih projekata i putovanja po celom svetu – mladi autor pronašao je svoju sreću u Dubaiju sa objavljenom knjigom poezije na arapskom jeziku“.

Rastopim se od sreće što je mali Saša pronašao sreću, nije mu bilo lako nakon „brojnih nagrada“ i „putovanja po celom svetu“, naročito mu je teško padalo da prima „donacije za razvoj izdavačkih projekata“, što jeste stara i časna profesija za 1001 noć pod arapskim zvezdama. Srećni Saša piše o presrećnom Saši: „Njegova pesma ‘Razgovor sa Alahom’ postala je hit u arapskom svetu 2010. godine, kada je štampana u egipatskom Akhbaru u milion primeraka“.

Šta li je Milivojev rekao Alahu i šta je Alah rekao Saši, ostaće misterija, jer pesmu ni na srpskom pročitali nismo; možda je Milivojev, na maternjem arapskom, izdiktirao Akhbaru svoje religiozne maštarije iz Žute kuće, s naglaskom na organe? Svejedno, autor Saša podseća mailom tko je Saša: „Roman ‘Dečak iz Žute kuće’ Milivojev je objavio 2012. godine, a intervju koji je dao za Glas Rusije povodom tog romana prenelo je više od hiljadu medija i internet informativnih portala na oko 20 jezika širom sveta“.

Kako me tisuću medija nije impresioniralo, odem na jedan od pedesetak blogova na kojima Saša piše o Saši, da se uverim kolika je to zvezda. Citiram Sašu o Saši: „Godine 2009. tekstovi su mu štampani u tiražu od oko tri miliona primeraka u različitim dnevnim novinama, publikacijama… Bio je jedan od najčitanijih kolumnista u Srbiji 2008. i 2009. godine i žrtva raznih političkih manipulaciuja. Iz senke je delovao na važne odluke političkog vrha. Političari i obaveštajne službe mu kradu ideje preko SMS-a. Saša Milivojev je npr. tvorac ideje o Političkom štrajku žeđu i profesionalni obarač rejtinga. Bavi se političkom dramaturgijom, kako u književnosti tako i u stvarnosti“.

Poseri se na svoju glupu karijeru, Lukoviću, kažem, povraćajući po sebi. Tko je tebi krao ideje preko SMS, kad svojim debelim prstima ni tipku ne možeš da pogodiš? Što nisi osmislio Politički štrajk žeđu, već si se ostrvio na štrajk glađu, večito gladan!

Čitaj, Lukoviću, šta Milivojev kaži o Saši: „Pesničke fanove ima širom sveta. Knjigu ‘When the Firefly is Gone’ je u maju 2010. godine predstavio i čitalačkoj publici u Kairu, kada je prisustvovao na raznim književnim okupljanjima, gde su o njemu govorili poznati pisci: Soha Zaki i Alaa Al Asvani (jedan od najpoznatijih pisaca u svetu, osnivač opozicionog političkog pokreta ‘Kifaja’)“.

Javi se, Lukoviću, kad ovo doživiš u Žutoj kući e-novina: „U Saudijskoj Arabiji novinari pišu o njegovoj ljubavi prema Bogu, u egipatskim dnevnim novinama Saša Milivojev pominje se kao ‘Pesnik mističnog leta i meditacije’…“

Ali, da se vratimo e-mailu, gde piše: „Nakon objavljenog horor romana o trgovini ljudskim organima i genocidu, autor se opredelio za lepše, svetlije teme kojim će obradovati svoje čitaoce…“.

Dečak iz Žute kuće izgleda da se oporavio; nema više trgovine ljudskim organima koji su mu, uključujući mozak, odavno izvađeni; ostaju samo lepše, svetlije teme – ljubav, spolovilo, smrt, tim redom. Ushićen Dubai-ognjištem, Milivojev nam piše šta kaže Milivojev: „Roman ’Ljubav i smrt u Dubaiju’ biće svetski hit na engleskom i arapskom jeziku“.

Nije fer: a, gde su srpski, hrvatski, bosanski ili albanski? Zar da desetine miliona ljudi budu uskraćeni ljepote samo zato što Saša zaboravlja svoje balkanske korene?

Ima i objašnjenje koje pišu Saša i Milivojev: „Na svojim Facebook profilima Saša Milivojev kaže: ‘Godinama se bavim proučavanjem naslova koji bi mogli zaintrigirati milione ljudi. Siguran sam da roman ‘Dečak iz Žute kuće’ interesuje sve ljude srpskog porekla, a naslov ’Ljubav i smrt u Dubaiju’ zaintrigiraće milione i milione čitalaca širom planete“.

Mladić Saša koji ima desetak Facebook profila otkrio je tajnu komparativnih naslova: „Ljubav i smrt su oduvek bile teme broj jedan u istoriji svetske književnosti, takav naslov ne podseća samo na romane savremenih hit autora poput Isidore Bjelice – nego i na ’Smrt u Veneciji’ Tomasa Mana, a Dubai je najatraktivniji grad o kom sanjaju svi mladi ljudi, Dubai je grad budućnosti…“

Čovek koji u istoj rečenici stavi Isidoru Bjelicu pored Tomasa Mana, ima suvereno pravo da otkrije o čemu, WTF, piše: „Reč je o ljubavnom romanu, drami, šekspirovskoj tragediji, kad se voli… do smrti… samo toliko…“.

Slutim da je šekspirovski siže; bogati, ali usamljeni šeik sreo je Sašu na Političkom štrajku žeđu usred pustinje, pored mrtve kamile. Kad mu je podario kapi vode iz čuture kosovke devojke, Milivojev se zaljubio u šeika, ali kamilu nije uspeo da prežali. Usred pustinje, poslao je SMS političkom vrhu Srbije, ali mu je SMS presretnut, jer je profesionalni obarač rejtinga. Kad je šeik ožedneo, napio se vode sa Sašinih usana. Potom su obojica ispekli kamilu na roštilju i zaputili se ka Dubailandu. U smiraj dana, na ivici sumraka, šeik je mačetom Saši odrubio glavu, sve jecajući أحبك („uḥibbuk“; hrvatski – volim te). Potom je šeik, veselo zvižudućući, uzeo glavu i krenuo ka Megapolisu Svetlosti, ostavljajući iza sebe krvav trag krvi koja se cedila u pesak simboličnim tačkama Yellow House. Trgovina organima zlokobno se nastavlja!

Samo toliko, rekao bi naš Saša!

Autor: Petar Luković

Izvor: e-novine

Comments

comments

Related Posts