Pet stvari koje niste znali o Selindžeru


Prošlo je pet godina od smrti američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera, najpoznatijeg po romanu „Lovac u žitu“ koji se prodao u neverovatnih 65 miliona primeraka.

Svojevremeno knjiga koja je izazvala velike kontraverze, Lovac u žitu je danas obavezna lektira svakog adolescenta. Glavni protagonista romana, Holden Kofild ostaće zapamćen kao velika ikona mladalačkog bunta. Osim ovog klasika književnosti, Selindžer je odgovoran i za tri veoma popularne zbirke priča.

Kao i druge umetnike koji su se klonili javnosti i hteli da zaštite svoju privatnost, Selindžera su oduvek pratile spekulacije i mitovi o njegovom životu pa ljudi nikad nisu bili sigurni kakav je on bio čovek ustvari. Probaćemo sa ovih pet činjenica o njegovom životu da malo demistifikujemo njegovu sliku u javnosti.

1. Selindžer je služio u vojsci SAD tokom Drugog svetskog rata i čak je učestvovao u iskrcavanju u Normandiju 1944. godine. Smatra se da je tom prilikom nosio sa sobom šest poglavlja Lovca u žitu.
Selindžer tokom pisanja romana „Lovac u žitu“ za vreme Drugog svetskog rata

2. Tokom svog života, Selindžer je proučavao i praktikovao nekoliko religija. Između ostalih: hinduizam, zen budizam, hrišćanska nauka i sajentologija.

3. Selindžer je za vreme školovanja pokazao veće interesovanje za glumu nego za pisanje, a oduvek je važio za velikog ljubitelja filmske umetnosti. Njegovi omiljeni filmovi su: The Thirty-Nine Steps, The Thin Man, The Lady Vanishes, Lost Horizon i The Pink Panther.

4. Lovac u žitu je jedna od najčešće zabranjivanih i cenzurisanih knjiga u Americi ikada. Kao razlozi za to su navedeni: psovanje, blasfemija, promovisanje promiskuiteta, rušenje tradicionalnih vrednosti, a u jednom slučaju roman je čak okarakterisan kao deo „velike komunističke zavere“.
Selindžer posle oslobođenja Pariza

5. Iako ga je pratila reputacija antisocijalnog čoveka, Selindžer je bio društveniji nego što se mislilo. Često je bio primećen u društvu poznate glumice Vivijen Li, a postoje mnoge slike na kojima se vidi da je izlazio sa modelima magazina Voguea.

PROČITAJTE I OVO:  Kurt Vonegat: 8 pravila za pisanje dobre priče

Izvor: City Magazine