Pčelica na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu


Izdavačka kuća Pčelica nakon dve godine pauze zbog kovida ponovo nastupa na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu, najvećem i najznačajnijem sajmu knjiga, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra.  Preko 7 500 izlagača iz celog sveta okupiće se na ovoj 74. po redu manifestaciji knjige, koja okuplja ne samo izdavače, već i literarne agente, pisce, ilustratore, štampare i druge poslenike kojima je knjiga osnovno polje delovanja. Pčelica, kao jedan od najznačajnijih izdavača literature za decu u zemlji i regionu, imaće svoj 6. samostalni nastup i predstaviće svoja izdanja.

Zahvaljujući učešćima na sajmovima knjiga u Bolonji i Frankfurtu Pčelica je uspela da uspostavi kontakte sa mnogim stranim partnerima, pa su tako izdanja ovog čačanskog izdavača literature za decu i mlade prevedena na preko 20 svetskih jezika: ruski, kineski, islandski, italijanski, turski, mađarski, rumunski, bugarski, makedonski, hrvatski, slovenački, slovački, češki, poljski, mongolski, vijetnamski… Odnedavno je Pčelica i konkretnije zakoračila na zapadnoevropsko tržište, jer će na nemački jezik biti prevedena izdanja vaspitno-edukativnih ilustrovanih knjiga „Priče iz šume” i „Prijatelji iz savane”, autorke Nikolete Novak, zahvaljujući saradnji sa Izdavačkom kućom Helmut Lingen iz Kelna.

Među stalnim saradnicima Pčelice su i najznačajniji izdavači iz Engleske, Francuske, Nemačke, Češke, Španije i Sjedinjenih Američkih Država, pa su sajmovi u inostranstvu pravo mesto za razmenu novih izdanja, ideja i pogleda na svet knjiga, ali i za upoznavanje sa novim partnerima, što otvara nove mogućnosti za saradnju.

Za ovogodišnje predstavljanje u Frankfurtu Pčelica je pripremila i nekoliko novih izdanja. Za domaće tržište, ali i u prevodu na engleski jezik, u čast 100 godina od rođenja Dušana Radovića ovaj izdavač objavio je ilustrovano izdanje „Priče o jednoj neposlušnoj nozi”, zatim roman za decu „Čarna i Nesvet” nagrađivanog  autora i laureata Evropske nagrade za književnost Uglješe Šajtinca, roman o predrasudama, prijateljstvu i vršnjačkom nasilju „Boje drugarstva” Gorana Markovića, ilustrovanu knjigu „Arči, pas koji voli knjige” autora Gorana Markovića sa ilustracijama Alekse Jovanovića, kao i „Moj leksikon” (izdanje za devojčice i izdanje za dečake) autorke Aleksandre Bojović.

Ekipa Pčelice nada se još jednom uspešnom predstavljanju u Frankfurtu, koje će joj doneti nova poznanstva i mogućnosti da deca širom sveta uživaju u knjigama nastalim u čačanskoj košnici.