Patrijarhat pada : istorija seksizma i ženski pokret otpora


Izdavačka kuća Čigoja upravo je, u prevodu Bojane Maksimović, objavila knjigu Patrijarhat pada : istorija seksizma i ženski pokret otpora Marte Bren i Jeni Jurdal.

Kroz čitavu istoriju feministkinje su maltretirali i izvrgavali ruglu širom sveta. U 18. veku slavne feministkinje su gubile život na giljotini, a u 19. veku sifražetkinje su bacali iza rešetaka. Danas aktivistkinje čame u zatvoru u zemljama poput Irana i Saudijske Arabije. Feministkinje žigošu kao džangrizave, frustrirane i neprivlačne žene. Ipak, konstantno stasavaju nove generacije žena koje se usuđuju da se s ponosom nazivaju feministkinjama.

Autorka Marta Bren i ilustratorka Jeni Jurdal istakle su se po tome što su kroz niz publikacija vešto prikazale ključne trenutke i ličnosti koje su oblikovale istoriju žena i ženskog pokreta. U ovoj knjizi čitaoce vode na zabavno putovanje kroz kulturnu istoriju patrijarhata. Sa dosta humora ispredaju priču o tome kako su muškarci od Aristotela do Vudija Alena opisivali svet kroz prizmu svog muškog pogleda. Pokazuju kako su se prominentne žene kroz istoriju borile protiv ugnjetavanja – a ujedno proglašavaju najgoreg seksistu svih vremena.