Ovo niste znali o Petru Panu


Petar Pan je bio junak knjige za odrasle, Nedođija je bila naziv na nenaseljene delove Australije, Vendi je muškarac, a tvorac dečaka koji nije želeo da odraste kumovao je i nazivu za popularne čokolade…

-Peter-Pan-peter-pan-2829049-1026-500

Na pitanje u kojoj knjizi se prvi put pojavljuje Petar Pan i kojoj ciljnoj grupi je ona bila namenjena pogrešili bi svi oni koji bi odgovorili kako je u pitanju knjiga Petar Pan namenjena mlađoj publici. Ironično je, ali dečak koji nije želeo da odraste prvi put se pojavljuje u knjizi namenjenoj odraslima. peter_pan__part_2_by_giacobino U pitanju je manje poznat roman Džejmsa Barija Bela Ptičica (The Little White Bird) iz 1902. godine. Dve godine kasnije ovaj roman je doživeo i pozorišnu adaptaciju.

Pored Petra Pana u ovom romanu pojavljuju se i drugi poznati likovi. Tu su izgubljeni dečaci, Kapetan Kuka, vila Zvončica kao i Darlingovi.

Kada smo već kod Darlingovih smatra se kako je Vendi Darling prva devojka koja je ponela ovo ime i da se ono prvi put pojavljuje u Petru Panu.

Ovo je samo delimično tačno. Ime Vendi javlja se već tokom devetnaestog veka kada su tepali devojčicama koje su se zvale Gvendolin. Bari je samo popularizovao Vendi kao žensko ime. Pre toga Vendi je bilo ime i za dečake.

Neverland_map

 

Bari nije izmislio ni Nedođiju (Neverland) koja se prvi put spominje u Oksfordskom rečniku engleskog jezika dvanaest godina pre pojave Petra Pana. Australijski doseljenici su tokom devetnaestog veka nenaseljene daleke krajeve ovog kontinenta nazivali Never-Never-Land, a Neverland se, kao naziv za izmišljeno utopijsko mesto, pominje i 1900. godine u engleskom književnom časopisu Cornhill Magazine.

quality-Street-mackintosh_s-xs

 

Ono što je ste Barijevo nasleđe jeste naziv za Quality Street čokolade. Bari je 1901. godine napisao komad Quality Street. Ova predstava nije imala velikog uspeha i danas je malo poznata, ali je poslastičar Mekintoš 1936. godine svoje nove čokolade nazvao po ovom komadu. Oficir i dama koji su se do 2000. godine nalazili na kutijama ovih čokolada bili su aluzija na likove iz Barijevog komada.

PROČITAJTE I OVO:  Aplikacija za čitanje i slušanje Šekspira

 

Piše: Milan Aranđelović