Roman Vladimira Pištala “Tesla, portret među maskama” koji je u Srbiji već šest godina jedna od najprodavanijih knjiga, imao je pre dve večeri izuzetno uspešnu promociju američkog izdanja romana. Iako je te večeri bostonska temperatura bila najniža od 1895. godine, kultna bostonska knjižara “Brukljajn Boksmit” je bila prepuna.

Vladimir Pištalo je izrazio zahvalnost što američku turneju počinje u gradu u kom je svoje poslednje godine proveo veliki americki pisac Sol Belou, i za koji je lično vezan.

Publika je srdačno pozdravila roman koji je već dobio i nekoliko izvrsnih kritika u američkoj štampi, navodi se u saopštenju srpskog izdavača “Agore”.

Posle Bostona, Pištalo će prestaviti “Teslu” u kultnoj knjižari na Porter Skveru u Kembdridžu, na Čikaškom univerzitetu u Čikagu, na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, Univerzitetu u Nju Hempširu, u Vusteru Masačusets i u srpskoj ambasadi u Vašingtonu.

Engleski prevod Pištalovog romana “Tesla, portret među maskama” (“Tesla, A Portrait With Masks”) preveli su je Bogdan Rakić i Džon Džefris, a objavio je Graywold Press, jedan od najpoznatijih američkih izdavača, pre samo mesec dana.

Roman je i u Srbiji ostavrio nezabeležen uspeh. Nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, “Tesla, portret među maskama” je već šest godina jedan od najprodavanijih naslova na srpskom tržištu, roman je ušao u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11 prevod ove knjige na neki od stranih jezika. Objavljen je i kao zvučna knjiga koju je pročitao glumac Petar Božović.

Poznati američki pisci o romanu “Tesla, portret među maskama”

Divno napisan, užasno zabavan i neverovatno originalan. Roman poseduje bogatstvo, polet, duhovitost i originalnost. Pištalo je moderni klasik. Čarls Simić

Tesla je meditacija o ranim, definišućim godinama modernog doba, kadra da nas smešta i duboko zainteresuje. Vladimir Pištalo je ocrtao munjom oivičen portret genija, moćan i transformativan kao elektricitet sam. Ken Kalfus

Mnogo šta je napisano o Tesli, ali Pištalov nesvakidašnji i duboko originalni roman uspeva da nam kaže nešto sasvim novo – ne samo o briljantnom pronalazaču, “ludom geniju”, nego i u načinu na koji književnost i mašta mogu preobraziti biografiju u veliku umetnost. Frensin Prouz

Izvor: Blic

Comments

comments

Related Posts