U petak, 17. juna, u 13 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, otvara se izložba

„Električari šansa – 50 godina od prve Gitarijade u Beogradu“ autora Dragana Miloševića, istoričara (Narodna biblioteka Srbije).

Izložbu će otvoriti: Zoran Simjanović, kompozitor i pobednik Gitarijade sa sastavom Elipse, Petar Janjatović, rok kritičar i novinar i Dragan Milošević, autor izložbe. Tom prilikom, nastupiće i mlada muzička grupa Drugo rođenje, koja će izvesti dve numere posvećene Gitarijdi.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije sa Gitarijade, iz legata Branibora Debeljkovića koji se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, fotografije iz lične arhive Tomislava Peterneka kao i isečci iz dnevne i nedeljne štampe koji su pratili ovaj događaj u periodu od januara do marta 1966.

Gitarijada je u muzičkom i kulturološkom smislu bila važan događaj. Tu novu muziku u početku su nazivali bit muzikom, ali je kasnije zvaničan termin bio rok muzika. Pojava Gitarijade u Srbiji imala je veliki odjek, privukla je pažnju novinara, različitih društveno-političkih struktura i ljudi iz akademskog sveta. Reakcije su bile oprečne. Dok su jedni smatrali da treba podržati novo vreme i nove pravce, drugi su bili zabrinuti, pokazivali su nerazumevanje i odbojnost prema svemu što je donela Gitarijada.

Povodom ove izložbe, 23. juna, u 19 sati, u Atrijumu, organizuje s i tribina:

Gitarijada i (savremene) babaroge. Učestvuju: Zoran Simjanović, Nikola Nešković, Slobodan Tišma i Aleksandar Raković.

Comments

comments

Related Posts