Otkačena bajka


Izdavačka kuća Dereta upravo je, u prevodu Vesne Cakeljić, objavila roman Očekujući Mister Bodženglsa Olivijea Burdoa.

O knjizi: Pred zadivljenim pogledom svoga sina, roditelji svake večeri plešu uz klasik Nine Simon. Magična, opojna scena samo je još jedna od mnogih uspomena koje izviru iz sećanja glavnog junaka priče, čije je detinjstvo obeleženo ekscentričnošću života van svih društvenih konvencija. U svetu ove porodice, čini se, ima mesta samo za zadovoljstvo, maštanje i prijatelje, čime sebi stvaraju divno lično blaženstvo. Ona koja daje ton, boji svaki trenutak, jeste majka, nepredvidiva i šarmantno neupućena u način na koji svet funkcioniše.

Ona je ta koja je usvojila četvrtog člana porodice, gospođicu Niškorisnu, veliku egzotičnu pticu belog perja i jarkocrvenih očiju, koja šeta stanom ljuljajući elegantni crni vrat. Svog mališana ne tretira ni kao odraslog ni kao dete, već kao književnog lika iz romana, koga mnogo voli i kojem se posvećuje.

Međutim, malo-pomalo, počinje da se nazire da je ovaj univerzum zasnovan na nesigurnom osećaju stvarnosti, te da, kada se pesme i snovi privedu kraju, buđenje može biti veoma bolno.

Ovaj roman, koji su kritičari proslavili sa preplavljujućim entuzijazmom, očarava čitaoca ne samo svojim nadrealnim slikama već i smislom za humor i suptilnom melanholijom, koja, kako priča napreduje, gotovo neprimetno prodire u najosetljivija područja duha, da bi na kraju kulminirala intenzivnom i dubokom emocijom.

O autoru: Olivije Burdo (1980) rođen je u Nantu kao treće od petoro dece. Boreći se sa disleksijom, imao je, u najmanju ruku, haotično obrazovanje, ali je, zahvaljujući odsustvu televizije kod kuće, mogao da se posveti čitanju i maštanju.

Nakon što se više od deset godina oprobavao u najrazličitijim poslovima, od agenta za nekretnine do šefa istrebljivača termita, kao tridesetpetogodišnjak koji je „podbacio“ u svim sferama profesionalnog života odlazi u Španiju, gde, uz bezuslovnu podršku roditelja, počinje da piše. Za samo sedam nedelja završava Očekujući Mister Bodženglsa (2016), šarmirajući čitaoce i kritičare ne samo ovim romanom već i svojom životnom pričom.

Preveden na više od trideset jezika, njegov očaravajući prvenac dobija prestižne književne nagrade: Grand Prix RTL-Lire (2016), Prix Emmanuel-Roblès (2016), Prix France Télévision (2016), Prix du Roman des étudiants (2016).

Drugi roman, Pactum salis, objavljuje 2018. godine. Tema njegovog trećeg romana, Florida (2021), koji je iste godine dobio Grand Prix des Lectrices de Elle, oštra je kritika američkih takmičenja za mini mis i bodibilding.

Roman Očekujući Mister Bodženglsa je 2021. godine adaptiran za film, sa Virdžinijom Efirom i Romenom Dirisom u glavnim ulogama.