Osuđenici igraju u predstavi po motivima Dostojevskog


U velikoj sali Doma omladine u ponedeljak je prvi put za širu javnost bila izvedena predstava “Zapisi iz ćelije broj 12″, u kojoj glume osuđenici iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Glimci su svojom fantastičnom i verodostojnom glumom oduševili publiku, u kojoj su bili i članovi njihovih porodica.

Predstava “Zapisi iz ćelije broj 12″, svojevrsna je adaptacija dela “Zapisi iz mrtvog doma” F.M. Dostojevskog, a scenario i režiju potpisuje profesorka književnosti i doktorantkinja Fakulteta dramskim umetnosti Marina Kovačević, uz autorski i koscenaristički pečat osuđenika Đorda Vasiljevića.

Intervju sa rediteljkom Marinom Kovačević povodom ovog komada možete pročitati ovde.

“Ovo je moja životna uloga, Dostojeviski je ovo pisao za mene ako smem da budem bezobziran prema njemu, a sa druge strane ono što sam ja napisao jeste donekle bio deo mog iskustva, posredno ili neposredno”, rekao je Tanjugu osuđenik Đorđe Vasiljević.

On je naveo da mu ovo izvođenje prvi put u javnosti mnogo znači, i da želi publici da razbije predrasude i pokaže kako su zatvorenici takođe deo Srbije, samo sa ograničenom slobodom kretanja.

Vasiljević je ujedno koscenarista i glumac u predstavi u tri čina: Ispovest, Ropstvo i Sloboda, a učestvovali su i osuđenici Uroš Milovanović, Milan Jovanović, Miloš Nedic, Dušan Aćin i Marko Špadijer.

Ideja predstave je da osuđenici kroz pozorišnu igru, konkretizujući problem iz uloge koja daje mogućnost da se izmeste u drugost, lakše sagledaju svet sa distance, da “isprobaju” drugačije postavke i da ispolje osećanja.

Predstava je sublimacija ličnog istraživanja pojedinaca – aktera, ali i zajednički fokus ove pozorišne grupe oko jedne pojave i omogućava da se učesnici slobodno i kreativno izraze.

Predstava je realizovana uz asistenciju državnih službenika pri Službi za tretman Okružnog zatvora, a od decembra prošle godine nekoliko puta je reprizirana u okviru matične ustanove.

PROČITAJTE I OVO:  Devet teorija o misterioznoj smrti Edgara Alana Poa

Razumevanjem Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i uprave Okružnog zatvora Beograd koji su prepoznali kvalitet i potencijal ovog dela, usledila je višemesečna turneja po kazneno-popravnim ustanovama u Zabeli, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Valjevu.

”Mi smo želeli da prikažemo publici ono što se zaista dešava u zatvoru, ne samo negativne stvari, već i pozitivne”, rekao je osuđenik Uroš Milovanović.

”U liku se pronalazim tako što i ja u privatnom životu imam taktiku odbrane. Zapravo svaki lik teži ka moralnom takmičaru koji nalikuje crno-belim figurama u šahu, tako sam se ja snašao u ovoj ulozi”, naveo je Milovanović.

On kaže da su reakcije na predstavu u popravno-kaznenim domovima bile pozitivne i smatra da su svi česnici u predstavi jako talentovani.

Predstava je realizovana uz pomoć NVO Centar za rehabilitaciju imaginacijom i igra se u okviru projekta “Off teatar ponedeljkom”.

Izvor: Tanjug