Ostanite kod kuće sa svojim omiljenim junacima – Grozonom i Prutkom


Džulija Donaldson i Aksel Šefler, autori najprodavanijih slikovnica u Velikoj Britaniji, obratili su se ljubiteljima knjiga početkom marta ove godine.

Situacija izazvana virusom korona podstakla ih je na to da kreiraju dvanaest ilustracija s pratećim stihovima, koje su objavljene u časopisu Gardijan, kako bi deci i roditeljima poslali važnu poruku o tome da je u ovom trenutku najvažnije ostati kod kuće, poštovati preporuke epidemiologa i na taj način sačuvati i svoje i tuđe zdravlje.

Na tim ilustracijama prikazani su junaci poznati deci širom sveta, poput Grozona i Prutka, ali su situacije u kojima se oni nalaze one s kojima se svakodnevno susrećemo, pa je tako Grozon od miša udaljen dva metra, a Prutko sa svojom porodicom radi vežbe u kući. Upravo zbog toga što pokazuju junake koji su u izolaciji, ne druže se s prijateljima i ne idu u školu već uče kod kuće ove ilustracije mogu biti dobar povod za razgovor između dece i odraslih o aktuelnoj situaciji.

„Kao i svi oko mene, poslednjih mesec dana najviše vremena provodim kod kuće“, ističe Aksel Šefler, ilustrator koji je kreirao Grozona i mnoge druge junake iz slikovnica Džulije Donaldson. „Nisam lekar i ne mogu da pomognem ljudima na taj način, ali šta mogu da uradim kao ilustrator? Jednog dana sam se zapitao šta bi se dogodilo s likovima naših knjiga u vreme virusa korona i da li bi oni mogli deci da prenesu neke korisne savete. Nacrtao sam nekoliko ilustracija i pitao Džuliju da li bi napisala par pratećih stihova. Oduševila se predlogom i pristala je. Nadam se da će deci biti zanimljivo da junake koje znaju i vole vide u novim situacijama. Ideja nam je da ovim ilustracijama i stihovima ulepšamo porodicama dane koje provode u kući i da na taj način pozdravimo sve naše čitaoce. Mislimo na vas, radimo na novoj knjizi i želimo vam sve najbolje“, poručuje Aksel Šefler.

PROČITAJTE I OVO:  Večeras počinju "Borini pozorišni dani"

„Oduševila me je Akselova ideja da zamislimo naše likove tokom ove situacije koja je svima teška. Nadam se da će u novim ilustracijama i stihovima uživati i deca i roditelji i verujem da će pomoći najmlađima da lakše razumeju okolnosti u kojima se nalazimo i usvoje neka od pravila ponašanja. Mnogo vas pozdravljamo“, kaže Džulija Donaldson.

Knjige Džulije Donaldson i Aksela Šeflera prevedene su na mnoge jezike i omiljene su među mališanima širom sveta. Kreativni centar, ekskluzivni izdavač slikovnica Džulije Donaldson u Srbiji, od dvanaest Ilustracija i stihova na temu virusa korona preveo je na srpski jezik tri koje su vezane za slikovnice ranije objavljene kod nas: Grozon, Grozonovo dete i Prutko. Najpoznatija od njih svakako je slikovnica Grozon, koja je od 1999. godine, kada je prvi put objavljena, prevedena na više od 80 jezika širom sveta, prodata u više od 13 miliona primeraka, a po njoj su napravljene i pozorišne predstave koje se igraju na Vestendu i Brodveju. Knjiga je jedna od najprodavanijih i omiljenijih priča za laku noć u Velikoj Britaniji, a bibliotekari iz te zemlje izabrali su je za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena. Slikovnice Grozonovo dete i Prutko ne zaostaju u popularnosti za Grozonom, a njihove neobične i poučne priče, vešto prevedene u stihu na srpski jezik, postale su omiljeno štivo za mnoge najmlađe čitaoce kod nas.