Osam knjiga u užem izboru za nagradu “Branko Miljković”


Nakon detaljnog čitanja i vrednovanja skoro 150 knjiga pesama, čiji su autori učestvovali na konkursu za dodelu nagrade “Branko Miljković”, žiri je objavio spisak 8 naslova koji su ušli u uži izbor.

Prema mišljenju predsednika žirija Nikole Vujčića i članova Aleksandra Kostadinovića i Gorana Stankovića, najbolje knjige poezije objavljene tokom 2014. godine su dela koja su objavili izdavači iz Kraljeva, Novog Sada, Knjaževca i Beograda.

U uži izbor ušle su knjige poezije “Belo Pule” Zlate Kocić, “Dlaka na jeziku” Miroslava Cere Mihailovića, “Neka, hvala” Nebojše Vasovića, “Od svetlosti, od prašine” Tanje Kragujević, “Pedeset” Saše Jelenkovića, “Pesme za žive i mrtve” Milene Marković, “Carmina Galli” Nikole Živanovića i “Crna knjiga” Radmile Lazić.

Koja će od ovih zbirki dobiti nagradu “Branko Miljković”, koju dodeljuje Skupština Grada, žiri će saopštiti na dan rođenja “princa poezije” 29. januara, a autoru će svečano biti dodeljena tokom “Dana Branka Miljkovića” u februaru ili martu.

Za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku u 2013. godini bila je izabrana zbirka “Katastar” Dejana Ilića objavljena u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, a godinu dana ranije ovim priznanjem nagrađena je knjiga “Golo srce” Alena Bešića istog izdavača.

Izvor: Južne vesti


ČITAJTE  Promocija sage "Praznik zveri"