Opsesija Harijem Poterom može dovesti do istrebljenja sova


Od Indonezije do Indije ptice iz divljine se prodaju kao kućni ljubimci ljudima koji žele svoju sopstvenu Hedvigu. Ekolozi apeluju na zaštitu kako bi se sačuvala vrsta.Fenomen zvani Hari Poter po zaradi je oborio sve rekorde kako u knjižarama tako i u bioskopima, ali stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da izaziva i neke sasvim neželjene posledice na živi svet.

Ilegalna trgovina sovama na istoku i jugu Azije mogla bi, u nekim krajevima, dovesti do njihovog potpunog istrebljenja. Zaštitnici životne sredine kažu kako je snežna sova Hedviga, koja je bila prisutna u svim avanturama Harija Potera, izazvala ogromno interesovanje za ovim pticama kao kućnim ljubimcima. U Indoneziji je tokom 2001. godine, kada je bila premijera prvog filma o najpoznatijem dečaku čarobnjaku na svetu, prodato svega nekoliko stotina ovih ptica dok je 2016. godine broj prodatih primeraka skočio na rekordnih 13.000.

Sa cenom između 10 i 30 dolara po primerku ova ptica je dostupna gotovo svakoj porodici iz srednje klase.

Sve ovo izaziva zabrinutost jer je većina prodatih sova uzeta iz divljine što, na nekim područijima, može dovesti do izumiranja ove vrste. Zbog toga postoji inicijativa da se ova sova proglasi zaštićenom vrstom. Naročito je žalosno to što većina primeraka ove životinje ugine ubrzo nakon što se stavi u zarobljeništvo.

Indonezija nije usamljeni slučaj. I u Indiji je primetan porast broja prodatih sova, a razlog mnogi traže u popularnosti Harija Potera. Međutim, zaštitnici životne sredine kažu da se u Indiji ova sova ubija i zbog svojih, navodnih, lekovitih svojstava.

Iako veza između popularnosti sova i serijala o Hariju Poteru nikada ne može biti direktno dokazana ipak postoje brojni neposredni dokazi. Tako su, na primer, sove na malajskom jeziku bile nazivane burung hantu, dok se danas nazivaju burung Hari Poter ili Hari Poter ptica. Takođe je evidentno da mnoge od kupljenih sova dobijaju imena po junacima serijala o Hariju Poteru.

PROČITAJTE I OVO:  Španija sahranila svog najvećeg pisca Servantesa

Autorka serijala knjiga o dečaku čarobnjaku Džoana K. Rouling je jednom prilikom bila primorana da i javno osudi držanje sova kao kućnih ljubimaca.

„Ako je neko zbog mojih knjiga pomislio da će ptice biti srećnije zatvorene u malom kavezu u stanu moram otvoreno reći da je stekao pogrešan utisak“, rekla je Džoana Rouling. „Sove u mojim knjigama nikada nisu imale nameru da prikažu istinsko ponašanje pravih sova ili ono što one zapravo vole.“

Izvor: The Guardian