Okrugli sto povodom knjige “Istina o Ekonomskoj podlozi hrvatskog pitanja Rudolfa Bićanića”


Okrugli sto o knjizi Istina o Ekonomskoj podlozi hrvatskog pitanja Rudolfa Bićanića“ koju je priredio dr Boško Mijatović, biće održan u ponedeljak, 16. januara u 12 časova na Institutu za evropske studije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd. Knjiga je objavljena u novoj ediciji Akademske knjige „Izabrani srpski ekonomski i politički spisi 1850-1940“. Redakciju edicije potpisuju Miloš Vojinović, Boško Mijatović, Branko Milanović i Slobodan Samardžić. U ovoj ediciji će se objavljivati najznačajnija dela koja su obeležila srpsku političku i ekonomsku misao, a koja su nastajala u periodu od sredine XIX veka do izbijanja Drugog svetskog rata.

Na okruglom stolu povodom navedene knjige, učestvovaće dr Boško Mijatović, priređivač i autor predgovora, profesor dr Slobodan Samardžić, profesor dr Boris Begović, doktorandi Dušan Ilić i Petar Ćurčić, dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije i Bora Babić, direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Akademska knjiga.

O knjizi:

Knjiga Istina o „Ekonomskoj podlozi hrvatskog pitanja“ (1940), predstavlja odgovor grupe beogradskih ekonomista i pravnika na tvrdnje iznete u knjizi hrvatskog autora Rudolfa Bićanića Ekonomska podloga hrvatskog pitanja (1938), u kojoj je autor pokušao da dokaže da su beogradske vlade od stvaranja Kraljevine SHS/Jugoslavije preuzimale mere kojima, kako je ponavljao da se bolje upamti, izrabljuju, odnosno eksploatišu hrvatske i prečanske krajeve.

Nema sumnje da je knjiga Ekonomska podloga hrvatskog pitanja ostvarila svoj propagandni cilj u Hrvatskoj: ljudi su poverovali da je Srbija pljačkala Hrvatsku sve vreme postojanja Jugoslavije na sve zamislive i nezamislive načine. Taj glas bio je samo jedan u sveopštem političkom napadu na Beograd, koji ne da slobodu hrvatskom narodu, ali svakako ne presudan. Pošto jugoslovenska vlada nije odgovorila na Bićanićevu knjigu, grupa autora okupljena oko Srpskog kulturnog kluba preuzela je na sebe odbranu srpske pozicije, odnosno kritiku Bićanićeve knjige.

Postavlja se pitanje ima li smisla danas objaviti ovu knjigu, odnosno, da li je potrebno i danas, više od osamdeset godina kasnije, vraćati se na jednu staru polemiku odavno pokojnih autora. Mislim da je odgovor potvrdan, jer teme koje su ovde pokrenute nisu do dana današnjeg raščišćene i predate zaboravu. Naprotiv, one se i sada povlače po istoriografskoj literaturi i, što je najgore, Srbi i Srbija još uvek nose breme optužbe da su bili hegemon u Jugoslaviji između dva svetska rata i kao takvi ekonomski iskorišćavali hrvatske i prečanske krajeve.

Boško Mijatović