Nagrada „Sima Cucić” za životno delo uručena je Milutinu Ž. Pavlovu, a Nagrada „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu Milivoju Mlađenoviću 6. maja 2017. u Banatskom kulturnom centru u okviru 10. jubilarnog „Proleća Sime Cucića.

Nagrada za životno delo je Milutinu Ž. Pavlovu pripala povodom knjige eseja „Majstori plavih violina: Uglomer dečje knjige Novog Sada” (Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2017).

Primivši nagradu, dobitnik je izneo svoje utiske: „Utisci su vrlo emotivni, jer sam ja u Miloševu provodio svoje dane detinjstva kod ujaka na salašu. Šta znači za mene ova nagrada. Prvo, znači mi da je dobijam od kulturnog centra, znači mi da je dobijam baš, evo, u samom centru Miloševa, znači mi da je dobijam od ljudi iz ravnice, znači mi da je dobijam od kolega, znači mi i to da sam ja tu knjigu radio 25 godina, pa eto, na neki način, pored nagrade, dobio sam i zaradu, tako da mi je puno srce. Puno mi je srce zato što ta nagrada nosi ime i prezime posvećenika dečjoj knjizi, koji je u vrlo ranim 50-im godinama, prepoznao prave knjževne vrednosti naših pisaca za decu. Znači, dobio sam nagradu od svedoka jednog vremena, a taj svedok se zove Sima Cucić. Šta ću lepše i koja zgoda bi mogla da bude lepša od te, nego da dobiješ nagradu od ovih njiva od kojih živimo?”

U obrazloženju žirija za Nagradu „Sima Cucić” za životno delo Milutinu Ž. Pavlovu, između ostalog, stoji: „Ova knjiga je rezultat dugotrajnog rada. Predstavlja plod dubokog promišljanja i živih, kritičkih konstruktivnih razgovara, kako neposrdno sa piscima, tako i sa značajnim proučavaocima. Ovi eseji su značajni jer sve pisce o kojima je pisao Pavlov predstavljaju u jednoj novoj poetičkoj i kritičarskoj vizuri.”

Milivoju Mlađenoviću nagrada je pripala za knjigu „U zamku zamki: Dramski i scenski potencijal poezije i proze za decu” (Zmajeve dečje igre, Gradska biblioteka „Karlo Bjelicki”, Novi Sad – Sombor, 2017).

Povodom nagrade, dobitnik je izjavio: „Nagrada mi znači, pre svega, zato što je dobijam u mestu gde se setio naš prijatelj Radovan Vlahović da zaštiti jednu oblast stvaranja književnog, a imao je i zašto da štiti, imao je i razloga i povoda jer je u banatskom Novom Miloševu rođen Sima Cucić, koji je rodonačelnik savremenog pogleda na književnost za decu. To je ono što me ispunjava zadovoljstvom i radošću, a istovremeno obavezuje da u budućem periodu još radim na tom području, iako sam se ja usmerio na dramu za decu kojom se manje bave stručnjaci u našoj zemlji nego što ona to zaslužuje. A ona je, opet, u ovom korpusu književnosti za decu koju je Sima Cucić 1925. već kao učitelj, koji je završio somborsku Preparandiju, branio i borio se za njen legitimitet, za njen identitet i za prevazilaženje uzgrednosti književnosti za decu kako je ona obično tretirana od velikih književno-kritičarskih umova u to doba.”

 U obrazloženju žirija za Nagradu „Sima Cucić” Milivoju Mlađenoviću, između ostalog,  stoji: „On je svojim prethodnim knjigama, kao i ovom knjigom, popunio veliku prazninu u nauci o književnosti za decu utvrđujući, ne pojam, već paradigmu dramskog stvaralaštva za decu. ”

Plakete „Sima Cucić” pripale su Peri Zupcu za knjigu „Pesme za Milenu” (Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin 2017), Nadi Kljajić za knjigu „Priča o Lari” (Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, 2017) i Zoroslavu Jesenskom za knjigu „IDE T-REX” (Slovački izdavački centar, Bački Petrovac, 2016).

Žiri za Nagradu „Sima Cucić” radio je u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i Radovan Vlahović, književnik.

Pred prisutnih dobitnika Nagrada i Plaketa, u okviru programa učestvovali su i prof. dr Tihomir Petrović, Radovan Vlahović, kao i najmlađi učesnici: Marija Garić, recitatorka iz Srpske Crnje i učesnica republičkog recitatorskog takmičenja, učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović”, uz podršku nastavnice srpskog jezika i književnosti Jelene Golušin (Tihomir Kojić, pesnik, Slavko Popov, autor prikaza pesama Tihomira Kojića, i recitatorka Branislava Miucin). Voditelj programa: Jovana Vlahović.

Nakon deset održanih manifesacija u čast Sime Cucića, organizator i idejni tvorac manifestacije Radovan Vlahović zaključuje: „Ova nagrada je svojevresni podsticaj za sve one koji se bave književnom kritikom književnosti za decu i za sve one koji su svesni da se mora, i u književnosti za decu kao i u književnosti za odrasle, deliti žito od kukolja. Dakle, posle uspešnog 10. jubilarnog „Proleća Sime Cucića” u Novom Miloševu, moram da kažem da smo veoma zadovoljni jer još uvek  stojimo, opstojimo i podstičemo na dalje stvaranje kako književne kritike i nauke o književnosti za decu, a isto tako podržavamo i pisce i stvaraoce koji pišu za decu.”

Comments

comments

Related Posts