U utorak 17. aprila u Delfi Caféu u SKC-u održana je promocija romana „Škola za delikatne ljubavnike“ Svetlane Slapšak. Pred brojnom publikom o knjizi su govorile autorka, Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti i Jasmina Radojičić, urednica knjige.

U svom novom romanu „Škola za delikatne ljubavnike“ dobitnica Vitalove nagrade ispituje društveno i politički skladne ljubavne veze: odnosno, da li je ovakva veza uopšte moguća.

„Ljubav kao osobina građana je uvod mog romana. Svoje uspomene na Grčku uklopila sam sa dva potpuno fantastična lika i stavila ih u nemoguć odnos. Jedno je da je on znatno stariji od nje, 19 godina, drugo da je on sovjetski građanin, a ona mlada Jugoslovenka. Moja generacija nije mogla više da se plaši nečega nego što se plašila Rusa. Oni kreću da putuju po Grčkoj, pošto je ona njega spasila od anakarenjinovskog samoubistva. U Grčkoj otkrivaju svoje probleme, svoje ideološke razmirice, da bi na kraju tog putovanja uspeli da se dogovore. Ta veza uspeva, a njih dvoje kao građani svojih država postaju građani sveta“, rekla je autorka na početku razgovora o knjizi.

Jasmina Radojičić, urednica izdanja, bila je u ulozi moderatorke i rekla je da joj je bilo veliko zadovoljstvo što je imala priliku da ponovo radi sa Svetlanom Slapšak i da je rad na ovom romanu predstavljao svojevrsnu i prostorno-vremensku ekskurziju u Grčku 1974.

Radnja „Škole za delikatne ljubavnike“ smeštena je u Atinu 1974. godine. Glavni junak je pomalo prezreo sovjetski glumac koji je došao u Grčku kako bi napisao referat o pozorištu. Ona je mlada Jugoslovenka na magistarskim studijama iz klasične filologije. Jedne večeri, negde između Agore i Akropolja, ona će njemu pokvariti plan da izvrši samoubistvo. A on njoj sabotirati odluku da se u njega ne zaljubi. Dok se oko njih ruši vojna diktatura, oni će krenuti na put kako bi kroz lekcije iz istorije, književnosti, politike, filozofije i popularne kulture spoznali ljubav i pronašli način da ostanu zajedno.

„Ovaj roman može se posmatrati kao nemogući susret dve sile, jedne male koja se prilagođavala okolnostima. Važno je reći da ljubavnici kao predstavnici potpuno različitih principa susreću i opstaju. Strast, erotska ljubav, jeste začetak individualizma. Ljubav se opire društvenim strukturama. Ljubav se opire hijerarhijama. Ljubav postoji u nekom malom privatnom raju“, napomenula je Vladislava Gordić Petković i dodala da je ovo „ljubavno-pustolovni dijaloški putopis Svetlane Slapšak koji čitateljke i čitaoce poziva na uzbudljivu ekskurziju koja će ih lagodno i udobno provesti kroz politiku i egzotiku, uključiti obilazak istorije civilizacija sa bogatom geografijom Erosa, i ponuditi kritiku društva garniranu ljubavnom idilom.“

Svetlana Slapšak je za roman „Ravnoteža“, koji je Laguna objavila 2016. godine, dobila Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret“. Dobitnica je i nagrade „Miloš Crnjanski“ za knjigu eseja 1990, zatim American PEN Freedom of Expression Award 1993, Helsinki Watch Award 2000, Helen Award, Montreal, 2001, Nagrade „Mirko Kovač“ za knjigu eseja 2014. Predložena, u grupi „Hiljadu žena za mir“, za Nobelovu nagradu za mir 2005. Predavala je na mnogim jugoslovenskim, evropskim i američkim univerzitetima i objavila je preko 60 knjiga i zbornika, 400 studija, 1500 eseja, jedan roman, dve drame, libreto.

Comments

comments

Related Posts