U Rukopisima 42 ove godine naći će se 61 autor iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Na konkurs je stiglo 360 prijava elektronskom poštom i nekoliko radova običnom poštom, a žiri je iščitao preko 1000 poslatih pesama i priča. Izlazak zbornika iz štampe očekuje se početkom maja, a četvorodnevni festival pod istoimenim nazivom (Rukopisi 42) održaće se između 15. i 18. maja u Pančevu i Beogradu, sa centralnim programom čitanja uvrštenih radova 18. maja u Pančevu. Pored odabranih autora, specijalni gosti manifestacije biće Tanja Stupar Trifunović i Lana Bastašić, književnice iz Bosne i Hercegovine.

Odabrani autori po državama su: Mladen Ilić, Aleksandra Batinić, Stefan Stanojević, Goran Blagojević, Milan Todorović, Danilo Brakočević, Aleksa Nikolić, Vladana Plavšić, Sava Šotić, Milica Petrović, Marko Savić, Marija Matić, Antonela Mik, Nikola Tucakov, Teodora Musovski, Marina Homa, Ilda Koca Baltić, Uroš Papeš, Jelena Vujičić (Elena Ederlezi), Nina Radovanović, Anđela Milosavljević, Elma Selimi, Sara Mađar, Uroš Đorović, Marija Živković, Milica Simić, Nikola Marković, Ognjen Ninković, Viktorija Ćosić (SRBIJA); Espi Tomči, Denis Ćosić, Roberto Mužić, Josip Zlodre, Jakov Ivančić, Daniel Bašić, Monika Herceg, Marija Skočibušić (HRVATSKA); Vladana Perlić, Adnan Avdagić, Mihaela Šumić, Fatima Halilović, Mladen Topić, Marija Galić, Merima Mustafić, Hadžera Duharkić (BIH); Marija Vlaović, Nataša Gudelj, Martina Medenica, Jasna Karamehmedović, Mihajlo Jokić, Luka Boljević (CRNA GORA); Tanja Božić, Alex Kama Devetak, Nina Kremžar, Julija Ovsec, Sergej Harlamov (SLOVENIJA); Monika Stojanovska, Damijan Karanfilov, Stefan Markovski, Biljana T. Dimko (MAKEDONIJA).

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (gl. urednik) Srđan Gagić, Miloš K. Ilić, Natalija Milovanović (Slovenija), Iskra Peneva (Makedonija).

„Rukopisi” spadaju u projekte s najdužom tradicijom u gradu, a takođe predstavljaju i jednu od najistrajnijih publikacija Doma omladine Pančevo. Ovaj zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije okuplja sve one od 15 do 30 godina koji žele da se zapute u svet književnosti, koji imaju šta da kažu i da to podele s drugima.

Davne 1976. godine ovaj zbornik je pokrenuo gimnazijski profesor filozofije i pesnik Momčilo Paraušić, objavljujući tada poeziju gimnazijalaca, a ubrzo zatim „Rukopisi” su prerasli u prepoznatljivu publikaciju mladih pisaca, prvo Srbije, zatim Jugoslavije, a nakon 2004. bivše Jugoslavije. Iako su se urednički timovi i koncepti ovog zbornika menjali, energija nezadovoljstva koja ga je oduvek krasila ostala je ista.

„Rukopisi” su takođe i povod za dobro druženje. Svake godine organizuje se promocija u Pančevu, a od prošle godine možemo da kažemo da imamo i mali književni festival, jer smo konačno bili u prilici da ugostimo malo duže mlade pisce iz različitih država koji su se međusobno družili, razgovarali o književnosti i razmenjivali informacije.

Comments

comments

Related Posts