Oko 350 aktuelnih naslova iz pera poznatih domaćih i stranih autora, predstavljenih na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, naći će se i na policama novovaroške biblioteke „Jovan Tomić“. Od dvadesetak tiražnijih izdavačkih kuća, matična Biblioteka poručila je književna dela u vrednosti od oko 200.000 dinara.

U ovdašnjoj književnoj riznici ovog puta opredelili su se za naslove koji zadovoljavaju kriterijume šire čitalačke publike, a knjižni fond posebno je obogaćen naslovima iz oblasti beletristike, knjigama za decu i tinejdžere, a posebno lektirama za niže razrede osnovne škole i strip izdanjima. Tako su dopunjeni serijali poput Zagora, Teksa, Alana Forda, kao i Asteriksa, Taličnog Toma i slično.

Najmlađe će tako obradovati oko 70 novih naslova, uglavnom romana i slikovnica koje je pripremila izdavačka kuča Odiseja. Među njima su knjige: „Čarapokradice“, „Jedan za sve svi za ručak“, „Sami u kući“…Mlađani čitaoci moći će i da uživaju i u avanturama Toma i Džerija, kao i „Slatkim pričama Sare Kej“. Naručena su i popularna izdanja Kreativnog centra, poput „Novog velikog lavirinta“, „Zauvek drugarice“.

– Nabavili smo i zanimljive knjige o životu srpskih srednjovekovnih vladara u izdanju Vulkana, kao i „Male knjige o velikim ljudima“, ili onu poput štiva o Despotu Stefanu, Milošu Obiliću, Marku Kraljeviču, princezi Oliveri, Jefimiji, Knjeginji Milici, kaže Radmila Bjelić, knjižničar u Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši.

Prema rečima ovdašnjih biblioteka, akcenat u nabavci sa ovogodišnjeg Sajma, pored kvalitetnih strip izdanja, stavljen je na naslove iz oblasti beletristike, inače, omiljenog književnog žanra za većinu domaće čitalačke publike. Na policama će se tako naći za svakog po nešto – dopunjena su dela iz pera popularnih i uglednih stranih autora, poput Koelja, Janga, Musoa, ali i domaćih pisaca Veroslava Rančića, Dejana Stoiljkovića, Vladimira Kecmanovića, Marka Šelića Marčela, Vanje Bulića, Isidore Bjelice, Marice Popović, Ljiljane Habjanović, kao i hrvatske spisateljice Vedrane Rudan.

U ovogodišnjoj nabavci izdvaja se svakako i knjiga Orhana Pamuka „Čudan osećaj u meni“, naslov „Idi postavi stražara“ od Harper Li, inače, autorke kultnog romana „Ubiti pticu rugalicu“, kao i „Eva“ Viljema Pola Janga. Za ljubitelje publicistike nabavljeni su naslovi u kojima se tretiraju savremen istorijske teme, a zavičajni fond obogaćen je knjigom „Rečnik užičkog govora“ u izdanju Službenog glasnika.

Izvor: Danas

Comments

comments

Related Posts