Nedavno je iz štampe izašla zbirka Pismo za Estabana i druge priče. Ova zbirka je proizašla iz konkursa Cvet moje tajne koji su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, raspisali magazin Optimist i magazin za promociju čitanja Bookvar. Konkurs su podržali Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službeni glasnik i XL bar.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine pristiglo je šezdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od trinaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče Pojedinosti u prikazu lica i tela Nikole Živanovića, Pismo za Estebana Nemanje Ilića, Almodovar Marije Krtinić i Anđelko Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča Pismo za Estebana Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše „XL bar“ iz Beograda.

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča Pismo za Estabana otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma Sve o mojoj majci, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. Pismo za Estabana na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

ČITAJTE  Uzbudljiv svet tehnike i matematike na zabavan način

Promocija knjige biće održana u četvrtak, 17. septembra sa početkom u 20 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 3, prvi sprat) biće. Na promociji će knjige biti deljenje besplatno sve do isteka zaliha.

Knjigu, takođe, možete čitati i onlajn na OVOM linku ili ga skinuti u PDF format na OVOM linku.


Leave a Reply

Your email address will not be published.