Udruženje za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ objavilo je elektronski zbornik priča o znamenitim ženama regiona pod naslovom „Ko su bile naše heroine“. Konkurs koji je raspisan početkom 2019. godine bio je inspirisan ženskom borbom kroz istoriju, i to na prostoru regiona, te svim onim ženama-heroinama koje su krčile put današnjim generacijama, dakle onim ženama koje su svojim delovanjem ostavile traga u kulturama pomenutih zemalja.

Knjiga „Ko su bile naše heroine“, nastala je u okviru zajedničkog projekta književnog časopisa  „Enheduana“ i  „Književnog kutka Jasmine Hanjalić“. Želja nam je bila da kroz ovaj projekat motivišemo što više autora i autorki koji bi svojim radovima o znamenitim ženama, mladim ljudima pre svega, skrenuli pažnju na prave uzore – žene koje su bile ispred svog vremena.

U vremenu sveopšteg pada vrednosti i interesovanja za prave teme, te sve češćeg zaborava, želeli smo da pokažemo ko su zapravo prave heroine naše velike i raznolike kulture i na koga današnje mlade generacije devojčica, devojaka i žene treba da se ugledaju.

Knjiga koja je objavljena kao digitalno izdanje sadrži veoma zanimljive i edukativne tekstove, od kojih su neki napisani kao eseji, dok su neki prožeti romansiranim biografskim elementima, tako da su osnovnu zamisao i plemenitu misiju učinili dostupnim mladim generacijama, koje su, nažalost, danas sve više uskraćene za ovakve i slične edukativne sadržaje.

Među “našim heroinama” su: kraljice, carice, princeze, književnice, slikarke, humanitarke, svetske putnice, ratne heroine, lekarke, filozofkinje i intelektualke… i priče o njima zapravo govore o našoj istoriji, kulturi i kolektivnom pamćenju. To su žene koje NIKADA ne bismo smeli da zaboravimo.

I ne zaboravite, prvi autor  književnog dela u istoriji čovečanstva, bila je upravo žena – sumerska pesnikinja i sveštenica Enheduana!

Elektronski zbornik se može čitati OVDE

https://enheduana.wixsite.com/enheduana/projekat-ko-su-bile-nase-heroine

Comments

comments

Related Posts