Proslava povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige 28. februara, organizovana je u zgradi nacionalne biblioteke u Beogradu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na svečanosti da Srbija ne zaslužuje manje od takve Narodne biblioteke koja prati savremene trendove u bibliotekarstvu, u čuvanju, zaštiti i promociji knjiga i dodao da je bibliotekarstvo kulturna i prosvetiteljska delatnost.

“Narodna biblioteka neumorno gradi lepu sliku Srbije u svetu, ne zaboravljajući pri tom stalnu komunikaciju sa svojim korisnicima. Vi ste most između čitaoca i knjige, njegov vodič, promoter kulture čitanja koja ne sme da posustane u vremenu opterećenom lakom zabavom i estradom”, rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da su do sada obnovljeni trezor i fototeka biblioteke, nabavljene su kompakt police, a radi se i na uređivanju eksternog depoa.

Upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković je rekao da biblioteka bez eksternog depoa u naredne tri do četiri godine neće imati gde da odlaže knjige.

Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je da su biblioteke čuvari kolektivnog pamćenja svake pismene kulture.

“Moramo poštovati prošlost. Poštovanjem prošlosi međutim, ne znači da je naše nasleđe nedodirljivo. Moramo ga proučavati, tumačiti, kritikovati. Bez bibliotekara ne bismo mogli da izučavamo prošlost, niti da razumemo sadašnjost, a još manje da osmišljavamo i gradimo sopstvenu budućnost”, rekao je Tasovac.

Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnog bibliotekarstva uručena je piscu Filipu Davidu za delo “Kuća sećanja i zaborava”. On je rekao da je obilazeći Srbiju video da “tamo gde nema ni privrede ni ekonomije ima biblioteka” i apelovao da se one očuvaju.

“Živimo u svetu gde je primitivizam prisutan u svakom delu života. Od primitivizma se možemo i moramo braniti samo kulturom. Zato su knjige važne i zato su biblioteke važne”, rekao je David.

Nagrada za bibliotečku delatnost “Janko Šafarik” uručena je direktorki Biblioteke gada Beograda Jasmini Ninkov za odgovornost, inovativnosti i prepoznavanje potebe da bibliotekarstvo izađe iz svojih okvira.

Izvor: N1info

Comments

comments

Related Posts