Novosadskim osnovcima uvalili knjige neprimerenog sadržaja


U Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” na Limanu 3 već godinama dečiji pisac Nedeljko Popadić prodaje svoje knjige, što ne bi bilo čudno da se u njegovoj novoj knjizi nisu našli neprimereni sadržaji poput pogrdnih naziva za žene, religijske indoktrinacije, kao i aluzija na osvetu i ratove devedesetih.

ljubavna_pesma

“Ovakve situacije prodaje neproverenih časopisa i knjiga čest su primer u osnovnim školama, pogotovo u nižim razredima, gde je decu lako prevariti i navesti ih da kupe bilo šta”, kaže Vladimir Radusinović, jedan od roditelja čije dete ide u treći razred ove škole, a koji za 021 tvrdi da je sporna knjiga bukvalno podvaljena deci.

“Moj sin nas je zvao i pitao da li može da kupi knjigu jednog dečijeg pisca, koja košta 450 dinara. Zvao je sav oduševljen sa učiteljicinog telefona. Tek kada je došao kući smo videli sadržaj te knjige i zgrozili se na pojedine pesme. Ali oni su to podmuklo uradili, jer em što nisu nikome dali fiskalni račun, em što je knjiga potpisana i samim tim ne može da se vrati”, kaže on.

Sem njega, još nekoliko roditelja žalilo se redakciji portala 021 na istu stvar. Sporni sadržaji se inače nalaze u nekoliko Popadićevih pesama, kao što su “Ljubavna pesma” koju krase stihovi poput “i nije mi do ručka, neće da se vrati kučka”, “u duši već sumnja klija, neće da se javi zmija”; ili “Naša pesma” koju “krase” stihovi “vratite im deco za Oluju, vratite im za Kosovo ravno”.

Roditelji su se zatim žalili upravi škole odakle su im potvrdili da ima više primedbi roditelja zbog istog problema, te da ubuduće neće angažovati ovog pisca zbog neprimerenog sadržaja njegovih pesama.

PROČITAJTE I OVO:  Nađa Tešić - ženski Če Gevara iz Užica

knjiga_primer

“Nedeljko Popadić je renomirani i priznati dečiji pisac sa kojim dugo sarađujemo, te niko nije sumnjao da može doći do incidenta. Tačno je da u toj knjizi ima jedna pesma koja se na neprimeren način obraća ženskom rodu i mi se slažemo sa roditeljima da to nije u domenu dogovorenog, te smo zabranili prodaju te knjige i više nećemo sarađivati sa tim piscem”, kaže za 021 direktor škole Žarko Mušicki.

Mušicki napominje da je organizator književnog časa na kojem je predstavljena knjiga bio Aktiv učitelja škole “Žarko Zrenjanin”, te da oni koji žele da vrate knjigu mogu to uraditi, a škola će potom sa piscem dogovoriti vraćanje novca. Kako 021 saznaje, Nedeljko Popadić je svoju knjigu prodavao i u školi “Đorđe Natošević”, gde knjige nije potpisivao, kao i u školi “Dušan Radović”.

Popadić je inače nagrađivani pesnik, a njegove knjige dostigle su ukupan tiraž od skoro milion primeraka, bar je tako neko naveo na Vikipediji. On je ujedno i urednik u dečijem časopisu “Mali vitez”, koji je publikacija od posebnog interesa za obrazovanje i kulturu.

Izvor: Radio 021