Novo iz Derete


Izdavačka kuća Dereta nedavno nas je obradovala sa dva nova naslova.

Prva knjiga koja se nalazi u novoj ponudi ove izdavačke kuće jeste Badem Vonpjong Son. U pitanju je knjiga koja je dobila Nagradu za književnost za mlade Čangbi kao i Nagradu japanskih knjižara za 2020. godinu.

Badem je zadivljujuća priča o tome kako ljubav i prijateljstvo mogu zauvek da promene život prodata je u preko milion primeraka u Južnoj Koreji, a adaptirana je i u predstavu i mjuzikl.

Ljubitelji romana Čudo, R. H. Palasio, i Neobičan događaj sa psom u noći, Marka Hadona, voleće ovu ekscentričnu, rezonantnu, duhovitu i dirljivu priču.

O knjizi: Junđe je rođen s poremećajem zvanim aleksitimija – nemogućnošću da se odrede i izraze osećanja. On nema prijatelje – dve žlezde u obliku badema, koje se nalaze duboko u njegovom mozgu, pobrinule su se za to – ali njegove majka i baka nisu uznemirene zbog njegovog stanja. Njihov dom iznad mamine knjižare ukrašen je raznobojnim porukama koje ga podsećaju kada da se nasmeje, kada da kaže „hvala“… Junđe odrasta zadovoljan, čak i srećan, sa svojom malom porodicom, u ovom tihom, sigurnom okruženju.

Međutim, na Badnje veče, Junđeov šesnaesti rođendan, šokantan čin nasumičnog nasilja potresa njegov svet, ostavljajući ga potpuno samog. Tražeći način da se izbori s gubitkom, Junđe se povlači u izolaciju, sve dok problematični tinejdžer Gon ne stigne u njegovu školu i ne počne da ga maltretira.

Pa ipak, mučitelj i žrtva otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili. Gon je zbunjen Junđeovom ravnodušnom smirenošću, dok Junđe misli da bi, ako bolje upozna temperamentnog Gona, mogao naučiti kako da doživi prava osećanja. Privučeni radoznalošću, njih dvojica sklapaju prijateljstvo. Dok Junđe počinje da otvara svoj život za nove ljude, uključujući i jednu devojku, nešto se u njemu polako menja. Kada se Gon iznenada nađe u životnoj opasnosti, Junđe je taj koji će izaći iz svoje zone komfora kako bi mu pomogao.

Drugo Deretino izdanje koje od nedavno  možemo da potražimo u knjižarama jeste roman Eseška zmija Sare Peri.

U pitanju je roman pisan u duhu Čarlsa Dikensa i Brema Stokera i koji je Apple TV+ adaptirao u popularnu seriju.

O knjizi: Kada 1890-ih u Londonu umre briljantni, dominantni muž Kore Siborn, ona započinje novi život pomešanih osećanja – sa olakšanjem koliko i sa tugom. Njen brak je bio nesrećan, a sama Kora nikada nije znala da odigra ulogu supruge kako je to društvo očekivalo od nje. Tražeći utočište u prirodi, odlazi iz metropole u priobalni Eseks, u pratnji svog radoznalog i opsesivnog jedanaestogodišnjeg sina Fransisa i dečakove dadilje Marte, izrazito zaštitnički nastrojene prijateljice. Tamo ih dočekuju glasine da se posle skoro trista godina vratila mitska zmija iz Eseksa, strašno stvorenje koje je nekada lutalo močvarama. Kada je mladić misteriozno ubijen u novogodišnjoj noći, strah zajednice se pretvara u užas. Kora je, kao strastveni prirodnjak amater bez sluha za religiju i sujeverje, sigurna da ono što lokalni stanovnici misle da je magična morska zver verovatno neka prethodno neotkrivena vrsta.

U želji da dublje istraži celu stvar, upoznaje parohijskog sveštenika Vilijama Ransoma, koji je podjednako sumnjičav prema glasinama, ali pre svega iz religioznih razloga. Dok Kora i Vilijam pokušavaju da otkriju istinu o postojanju zmije iz Eseksa, ove naizgled suprotnosti se neumoljivo spajaju u intenzivan odnos koji će oboje promeniti na potpuno neočekivan način. I dok traže odgovore, Korina prošlost u Londonu prati je do obale, sa zapanjujućim posledicama.