Novo iz Akademske knjige


Iz izdavačke kuće Akademska knjige nedavno su se pojavila dva nova naslova.

Prva knjiga je „SUMRAK DEMOKRATIJE. Sirenski zov autoritarizma“ istoričarke, novinarke i dobitnice Pulicerove nagrade En Eplbaum.

Ona u svojoj novoj knjizi analizira opadanje demokratije i uspon desničarsko-populističke politike sa snažnim autoritarnim tendencijama, i to na primerima Poljske, SAD, Velike Britanije, Mađarske i Španije. Posebnu pažnju En Eplbaum poklanja ulozi intelektualaca koje, sledeći Ž. Bendu, naziva službenicima (clers) koji su ponudili intelektualno opravdanje za potonuće u autoritarizam, iako su ceo pređašnji život posvetili borbi za demokratski poredak. Sumrak demokratije pokušava da osvetli motivaciju tih ljudi i posledice njihovih dela: jedni se rukovode ličnim razlozima, druge je obuzelo „kulturno očajanje“ i opasna „nostalgija restauracije“, dok je kod nekih posredi to da nikada nisu ni bili demokrate.

Anne Elizabeth Applebaum, rođena 25. jula 1964 godine, američka je novinarka i istoričarka i spoljnopolitička kolumnistkinja za Vašington Post, i viša je saradnica Instituta Agora na Univerzitetu Džon Hopkins.

Takođe je i profesorica prakse u Londonskoj Školi Ekonomije, gde vodi Arenu, program o dezinformacijama i propagandi. Između ostalih nagrada, osvojila je i Pulicerovu nagradu, za Gulag: Istorija, 2004. godine, Cundilovu nagradu za Gvozdenu zavesu, 2003. godine i nagradu Daf Koper za Crvenu glad: Staljinov rat protiv Ukrajine.

Drugi naslov je roman „Kad se vratim“ Mladena Jakovljevića.

Novi roman Mladena Jakovljevića „Kad se vratim“ znalački i zrelo sučeljava tradiciju i moderno doba, maštu i svakodnevicu. Ponovo je pokretač radnje gubitak drage osobe, a roman i ovaj put razvija dva pripovedna toka, razdvojena istorijom i kulturom, a spojena kolektivnim tradicijskim pamćenjem. Kad se vratim je povest o nesnalaženju u distorziranoj stvarnosti i o vrtlogu svakodnevice u kom naše odluke i navike nestanu čim ostanemo bez nekog bliskog. Ovo prozno delo živo i upečatljivo dočarava iskušenja borbe sa sećanjem i potrage za oproštajem onih koji više nisu kraj nas.

ČITAJTE  Raspisan konkurs za SF/F arheološke priče

(Vladislava Gordić Petković)

Mladen Jakovljević je rođen 1975. godine u Novom Sadu, gde je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Član je Odbora Odeljenja Matice srpske za književnost i jezik.

Objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte. Autor je romana “Vrata sumraka” i “Izbledele duše”. Preveo je na srpski jezik engleski srednjovekovni viteški roman u stihu Ser Gavejn i Zeleni vitez, trilogiju Valis Filipa K. Dika (Valis, Prodor božanskog i Povratak Timotija Arčera) i Priče iz Zemljomorja Ursule K. le Gvin. Kourednik je “Književne fantastike”, godišnje publikacije o aktuelnoj domaćoj i svetskoj produkciji književnih ostvarenja iz domena fantastičnog.