Novi roman Umberta Eka, o “Musoliniju, obmanama i ubistvu”


Italijanski romanopisac Umberto Eco, autor klasika savremene literature “Ime ruže” i “Fukoovo klatno”, objavio je novi roman pod nazivom “Numero Zero” (Nulto izdanje) u kojemu se bavi “Mussolinijem, medijskim obmanama, ogovaranjima i ubistvom”.

Reč je o sedmom romanu tog pisca, esejista, filozofa i lingvista, a odmah nakon objavljivanja postao je apsolutni hit u Italiji, popevši se na vrhove bestseller lista.

Glavni lik je propali pisac Kolona, izuzetno načitani gubitnik koji prihvata dobro plaćen iako neobičan posao zbog kojeg mu se život preokrene naglavačke. U aprilu 1992. Kolona u Milanu prihvaća ponudu da kao pisac u sjeni napiše knjigu o godini dana rada u fiktivnom dnevnom listu Domani.

Redakcija lista ima zadatak tokom godine dana da proizvodi na desetke simulacija njegovih “nultih izdanja”, kojima, međutim, nije suđeno da ikada izađu iz štampe. Šestoro novinara i urednika samo treba izmišljati senzacionalističke tekstove u kojima predviđaju političke i socijalne nemire te razotkrivaju šokantne istine koje bi mogle uništiti reputacije bogatih i moćnih. Čitav projekt sponzoriše ekscentrični tajkun koji ucenama želi kupiti put u klub bogatih.

Paralelno se odvija priča o smaknuću Musolinija i njegove ljubavnice Klare Petači 1945. na jezeru Komo, i to kroz paranoidne teorije jednog od urednika u listu, uverenog da je Musolinijevo smaknuće lažirano u sklopu šire zavere fašista.

Eko je “Nulto izdanje” počeo pisati još 1994., nakon što mu je izašao roman “Ostrvo dana pređašnjeg”. No, neki su ga likovi previše podsećali na one iz ranijeg romana “Fukoovo klatno” (1988.), zbog čega je
odlučio ostaviti ga privremeno po strani. U međuvremenu je napisao “Baudolina” (2000) i 2004. “Tajanstveni plamen kraljice Loane”. Radnja njegova poslednjeg romana “Praško groblje” iz 2010. odvija se u Evropi u 19. veku.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Dejanu Aleksiću nagrada „Miloš Crnjanski“ za roman „Petlja“