Novi roman rumunske autorke Joane Prvulesku “Budućnost počinje u ponedeljak”


Izdavačka kuća Heliks će tokom februara predstaviti projekat Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom. Dva naslova iz ovog projekta su već promovisana zajedno sa autorkama pred sajam knjiga (Novac od Hitlera Radke Denemarkove i Mora da sam jednom hodala po mekoj travi Karoline Šuti).
Ovoga puta biće predstavljena knjiga Budućnost počinje u ponedeljak, rumunske autorke Joane Prvulesku. Prevodilac je Đura Miočinović.
Budućnost počinje u ponedeljak je svojevrsni nastavak romana Život počinje u petak rumunske spisateljice Joane Prvulesku, koji je izdavačka kuća Heliks objavila 2016. godine, i koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost.

Prateći životne priče istih junaka kao u prvoj knjizi, Joana Prvulesku sada pravi vremenski skok u budućnost, dok je osnovna radnja smeštena pred kraj 19. veka, u zlatno doba Bukurešta i period koji autorka istinski veliča. Kao u prethodnom romanu, dva glavna lika su Vreme i Bukurešt, zajedno sa Julijom, Danom Krecuom, Pavelom Mirtoom i ostalim živopisnim likovima u čije sudbine čitalac zaviruje i koje su složenim nitima isprepletene međusobno.

Strukturu ovog romana gradi niz intriga – političkih, ljubavnih, policijskih, istorijskih. Atentat na kralja, nihilisti, predavanje o uticaju korseta na žensko telo i zahtev da se ukine njegova upotreba, progresivni nazori i konzervativci, budućnost i prošlost, detinjstvo, mladost i zrelo doba, ambicioznost i indiferentnost, politika i njen uticaj na živote malih, običnih ljudi – sve to pronalazimo u romanu Budućnost počinje u ponedeljak.

Ono što u svojim romanima Prvulesku preispituje jeste odnos prošlog vremena i današnjice. Ona svojom imaginacijom portretiše likove prošlosti i njihove manire, kao i arhitekturu i dekor nekadašnjeg Bukurešta. Sa stanovišta modernosti, prošla epoha prikazuje se sa dozom nostalgije i melanholije, a sa stanovišta prošlosti budućnost je čežnjivo očekivano bolje sutra. Zamršena temporalnost romana Joane Prvulesku i detektivski motivi ovog dela daju kompleksnu sliku i jedinstveni odgovor na pitanje: „Šta ćeš raditi juče?“.

PROČITAJTE I OVO:  DKSG: "Alan Ford - Spy Story"

Joana Prvulesku rođena je 1960. Predaje savremenu rumunsku književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu. Ona je profesorka, spisateljica, esejistkinja, književna kritičarka, prevodilac. Članica je Rumunskog udruženja pisaca.