Novi roman najuspešnijeg postjugoslovenskog pisca


Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman „Kako su nastali Ratovi zombija“ velikog savremenog pisca Aleksandra Hemona, rođenog Sarajlije koji već godinama važi za jednog od najhvaljenijih i najuspešnijih američkih pisaca.

O KNJIZI

 

Džošua Levin gaji scenarističke ambicije, a u međuvremenu podučava engleski kao strani jezik u Čikagu. Laptop mu je pun ideja, ali jedina koju uspeva da razvije je Ratovi zombija. Kada u stanu zatekne svoga stanodavca, neuravnoteženog vojnog veterana, kako mu pretura po prljavom vešu, Džošua odlučuje da se preseli kod svoje devojke Kimi. Nakon kraćeg kućnog blagostanja, spetlja se s učenicom, Bosankom Anom, koja ima ljubomornog i nasilnog muža što dovodi do katastrofe.

I dok Džošuine odluke variraju na skali od blesavih do apsurdnih, Kako su nastali Ratovi zombija načinje vrlo ozbiljne teme.

 

KRITIKA O ROMANU

 

„Onaj uvek prisutni element podrugljivog humora u Hemonovim delima ovde prerasta u dinamičnu, crnohumornu priču smeštenu u Čikago…uživaćete i glasno se smejati.“

The Chicago Tribune

 

„Moćan, majstorski uradak jednog od najvažnijih književnika današnjice, istovremeno

mahnit i promišljen, ushićujući i poražavajući.“

The National Post

 

 

 

O AUTORU

 

Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964. godine. Početak rata u Bosni i Hercegovini zatekao ga je u SAD-u, gde odlučuje da ostane i počinje da piše na engleskom jeziku.

Do sada je objavio zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, te romane Čovjek bez prošlosti i Projekat Lazarus. Dobitnik je Gugenhajmove stipendije (2003), „Nagrade genijima“ koju dodeljuje fondacija MacArthur (2004), i nagrade „Heartland“ koju dodeljuje Chicago Tribune (2008). Živi u Čikagu.


PROČITAJTE I OVO:  17. Festival evropske poezije u Beogradu "Trgni se! Poezija!"