Novi roman Hilari Mantel


Hilari Mantel jedna je od najpoznatijih savremenih engleskih književnica. Dvostruka je dobitnica nagrade Buker, što je čini prvom ženom kojoj je dva puta dodeljena ova prestižna nagrada. Mantel piše dnevnike, kratke priče i romane. Smrt – poslednje utočište, koji je na srpskom jeziku nedavno objavila izdavačka kuća Arete, monumentalan je istorijski roman o Francuskoj revoluciji, obogaćen pismima i drugim zapisima iz tog vremena.

Roman neverovatnog literarnog zamaha autorke Hilari Mantel povešće nas u svet pre, u sred, i posle francuske revolucije. Dvostruka dobitnica nagrade Buker, Hilari Mantel, na maestralan način pripoveda o sudbinama više junaka koji su bili ključni za francusku revoluciju preplićući ih pri neverovatnim susretima na ulici ili u salonima u kojima u višeglasju odzvanja duh vremena. Oslikavajući različite političke frakcije, unoseći dokumenata iz tog doba u samu građu romana, živopisnim opisima dinamičnih događaja, Hilari stvara istorijski roman kome verujemo i koji nas svojom verodostojnošću uvodi u jedan od najznačajnijih istorijskih trenutaka o kome se govori i danas. Prateći velikane revolucije Hilari prikazuje na koje sve načine revolucija može da pojede svoju decu ali kroz njihove privatne živote, tajne pobude, želje i pobude. Uhvaćeni u kovitlac sa revolucijom i svetom posle nje, junaci se nalaze u centru političkog uragana koji ne mogu da napuste i postaju žrtve sistema koju su sami stvorili.

Ovaj monumentalni roman, vešto ispripovedan kroz nekoliko narativnih prizmi, na domaću književnu scenu uvodi jedno od najbitnijih dela Hilari Mantel osvetljavajući jednu epohu na inovativan i dinamičan način.


PROČITAJTE I OVO:  U Beogradu o Beogradu