Novi roman Draga Jančara


Novi roman vodećeg savremenog slovenačkog pisca Draga Jančara Te noći sam je video objavljen je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Jančarova knjiga Te noći sam je video je uzbudljiv roman o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine.

Radnja romana Te noći sam je video odigrava se u Sloveniji, najviše u Mariboru i Ljubljani, tokom Drugog svetskog rata, ali se značajan deo romana odigrava u Vranju i južnoj Srbiji uoči samog Drugog svetskog rata.
Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Draga Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka koji kazuju kao da su na ispovesti. To su kraljevski konjički oficir i njen bivšu ljubavnik, njena majka, njena služavka koja postaje prijateljica, nemački vojni lekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju.
Ovih pet uzbudljivih priča, ispovesti i svedočenja međusobno se dopunjuju i prožimaju, osporavanju i sukobljavaju, ali u tom dinamičnom odnosu oblikuju moćnu priču o ženi kojoj je lepota, u isto vreme, najveći dar i najveća kazna. Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog romana.

– Ja sam samo pokušao da shvatim sve to što se dogodilo Veroniki iz romana Te noći sam je video. Zašto je ona morala da nestane? Zašto svi koji su je bilo kada videli pamte trenutak u kome su je videli? Zašto je njena lepota tragična? Možda samo uspeo da naslutim sve to što se dogodilo njoj i svima zajedno s njom u užasnom vrtlogu rata – kaže Drago Jančar u razgovoru za Arhipelag Magazin.

PROČITAJTE I OVO:  Rui Zink u poseti Srbiji

Knjiga Draga Jančara Te noći sam je video proglašena je za slovenački roman godine, a nedavno je dobila i Nagradu za najbolju stranu knjigu objavljena u Francuskoj 2014. godine.

Rođen 1948. godine u Mariboru, Drago Jančar je najprevođeniji savremeni slovenački pisac. Njegovi romani, priče, eseji i drame prevedeni su na gotovo sve evropske jezike. Jančar je, između ostalog, dobio Evropsku nagradu za kratku prozu, Prešernovu nagradu, Rožančevu nagradu za esej, Sterijinu nagradu za najbolju dramu, Herderovu nagradu, Nagradu „Žan Emeri“ za esej, Nagradu „Hemingvej“, Nagradu „Mediteran“.

U izdanju Arhipelaga, pre romana Te noći sam je video, objavljene su već dve knjige Draga Jančara: roman Podsmešljiva požuda u okviru edicije Sto slovenskih romana i knjiga priča Džojsov učenik.