Novi Nesbe u Tarantinovom stilu


„Krv na snegu“, novi roman omiljenog pisca krimića na ovim prostorim Jua Nesbea, od danas (12. oktobar) naći će se u svim većim knjižarama.

Junak novog Nesbeovog krimića koji ne spada u serijal o Hariju Huleu je Ulav Johansen, plaćeni ubica koji pati od disleksije, a uz to je i zaljubljive prirode.

Kada donedavni monopolista na poljima prostitucije i trgovine heroinom u Oslu Danijel Hofman ponudi Ulavu veliki iznos da ubije njegovu nevernu suprugu Korinu, ovaj prihvata s oklevanjem, ali se sve menja kada i ugleda svoju narednu metu. Zaljubljivi Ulav, sklon izmišljanju i prekrajanju priča, odlučuje da promeni plan!

Po mišljenju kritičara, „Krv na snegu“ je „pohvala jednostavnom, svedenom pripovedanju iz prošlosti, ali ujedno nudi i paralele sa Tarantinovim filmom. Nesbeovoj umešnosti pripovedanja ne može se naći mana“.

Ju Nesbe je predstavnik nordik noara i najpopularniji evropski savremeni pisac trilera, dobitnik je brojnih nagrada, kritičari ga hvale da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete. Kombinuje složenu radnju, izuzetnu napetost i briljantnu karakterizaciju likova sa dubokim moralnim raspravama i prikazom savremenog društva.

Sa nestrpljenjem iščekujemo beogradsku premijeru prvog filma o Hariju Huleu – „Sneško“, koja je zakazana za 19. oktobar!


ČITAJTE  Dejvid Homel na Sajmu knjiga