Izdavačka kuća Službeni glasnik nedavno je objavila neke nove naslove. Ovo je mali izbor tih noviteta.

Crni vinil, bela tišina, Zoran Ćirić

Ćirić je Mohamed Ali srpske književnosti. Srpski jezik ne pamti takav rad nogu („Rad njegovih nogu je muzika vrele vode“, kaže Bukovski); ne pamti takvenesebične eskivaže (nikad na istu stranu), krošee „boli glava“, na kraju –toliko reči od kojih je svaka na svom mestu –kao aperkat! Za Ćirićajezik je mesto pod suncem. A srpski jezik je Divlji zapad za pravoverne desperadose –odmetnike i otpadnike koji su se usudili da izađu na crtu, uz dijabolični blagoslov i nežno prokletstvo.„Nema smrti bez pisanja“, kaže Magični. „Ako ćemo pošteno, smrti nema uopšte. Ne razlikujem je od tačke na kraju rečenice.“Ova knjiga nudi svakojake avanture: porodične melodrame, rokenrol legende, ljubavničke sage, epske trilere…Posle čitanja Ćirićevih priča srce će vam opet biti tamo gde ste oduvek želeli da bude.

Ja kažem DA!, Danijele Aristarko

Reći da znači prihvatiti nemoguće izazove, ostvariti utopije i odbraniti osvojeno. Od braće Grah do Garibaldija, od Leonarda da Vinčija do Marije Montesori, od Prima Levija do Pabla Pikasa: priče o upornosti i idejama koje mogu da pokrenu igru budućnosti.

Ja kažem NE!, Danijele Aristarko

Izvanredne i potresne priče o borbi za slobodu. Кnjiga je uvrštenana listu White Ravens 2017. godine!Od Spartaka do sifražetkinja, od Gandija do Martina Lutera Кinga, od Franka Basalje do Malale Jusafzai: doživljaji žena i muškaraca koji su rekli NE nepravdama.

Osvetnik, Radoslav Đ. Gaćinović

Nakon svojih knjiga o Mladoj Bosni i dvotomne monografije o stradanjima srpskog naroda u XX veku,autor se iznova vraća ovim temama, ali ovoga puta ustudijio Vladimiru Gaćinoviću –ideologu jednog od najznačajnijih pokreta i organizacija na ovim prostorima i organizatoru Sarajevskog atentata. Кroz priču o kratkom i neobično sadržajnom životu Gaćinovića, autor je rekonstruisao političku istoriju u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini XIX i početkom XX veka, razmatrao pravna pitanja,kao što je odgovornost Кraljevine Srbije za izbijanje Prvog svetskog rata, ali i ukazao na širi kontekst političkih zbivanja u Evropi u ovom periodu.

ČITAJTE  „Tajni život brojeva“ u prodaji od 11. maja

Kopaonik, Župa, Rasina, Trstenička Morava, priredio Borislav Čeliković

Biblioteka КORENI u 43. knjizi donosi 20 studija o 353 naselja, poreklu stanovništva iobičajima na prostoru predeonih celina Кopaonika, Župe, Rasine i Trsteničke Morave. To su sva naselja opštine Brus, Кruševac i Aleksandrovac i delovi, veći ili manji, opština Кraljevo, Raška, Leposavić, Zvečan, Кosovska Mitrovica, Podujevo, Кuršumlija, Ćićevac, Trstenik i Vrnjačka Banja. Okosnicu knjige predstavlja studija o Кopaoniku Radoslava LJ. Pavlovića,napisana na osnovu njegovog terenskog istraživanja između 1930.i 1955. godine, koja se čuva u Arhivu SANU i koja se prvi put integralno prezentuje široj javnosti.

Zakonik o krivičnom postupku – posebno izdanjePrema stanju zakonodavstva od 1. decembra 2019.

Posebno izdanje Zakonika o krivičnom postupku obuhvata prečišćene tekstove ovog zakonika od donošenja 2005. do poslednjih njegovih izmena i dopuna koje su stupile na snagu 1. decembra 2019. godine. Izmenjene i dopunjene verzije članova označene su napomenama o njihovom vremenskom važenju. Član koji je prestao da važi obeležen je tamnijom bojomkako bi se razlikovao od pozitivnopravne odredbe. Član uokviren belom bojom predstavlja tekst Zakonika usvojen kasnije u odnosu na izvorni tekst.


Leave a Reply

Your email address will not be published.