Nove knjige „Geopoetikinih” pisaca na Sajmu knjiga


Najznačajniji autori „Geopoetike” imaće nove knjige na ovom 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a biće tu i nova dela u ediciji „Slobodni svet”: „Sila dobrote, Dalaj- Lamina vizija za naš svet” Danijela Golemana (prevod s engleskog Vuk Šećerović) i posthumno objavljeno delo Umberta Eka „Pape Satan Aleppe, Hronika fluidnog društva” (prevod s italijanskog Aleksandra Levija, Mirele Radosavljević i Elizabet Vasiljević).

Danijel Goleman, psiholog i naučni kolumnista, autor „Emocionalne inteligencije”, na nagovor Dalaj- Lame, napisao je knjigu o ovom vizionaru, dobitniku Nobelove nagrade za mir, predstavljajući njegov plan prevazilaženja granica i teritorija, religija, nacija, smanjenja jaza između bogatih i siromašnih, spasavanja planete, zamene nasilja dijalogom, učenja novih generacija empatiji. Ovaj veliki duhovnik milionima ljudi obraća se kao običan čovek.

Edicija „Slobodni svet” bogatija je i za delo Umberta Eka koje se sastoji od izbora od oko dve stotine tekstova koje je on jednom nedeljno objavljivao u magazinu „Espreso” između 2000. i 2015. godine. Naslov ove knjige preuzet je iz sedmog pevanja „Pakla” Danteove „Božanstvene komedije”, a, kao i podnaslov, govori o haosu današnjeg sveta.

Čitaoci će sa Erlendom Luom, povodom njegovog novog romana „Kraj nama poznatog sveta” moći da se druže 24. oktobra od 12 do 14 časova, na štandu „Geopoetike”. Argentinski pisac Huan Oktavio Prens o svojoj knjizi „Višak identiteta” razgovaraće sa čitaocima u petak 28. oktobra, na istom mestu.

„Geopoetika” je objavila i novi roman Dona DeLila „Nula K”, u prevodu s engleskog Zorana Paunovića, koji počinje rečenicom „Svako bi voleo da bude vlasnik kraja sveta”. Milijarder Ros Lokhart razmišlja o tome da li da privremeno umre zajedno sa ženom koju voli, da bi kasnije oboje bili oživljeni. Pisac nas suočava sa dilemama: postoji li život posle smrti, postoji li život pre smrti, da li je mogućnost izbora uvek i samo privid?…

PROČITAJTE I OVO:  A šta ako je sin feministkinje silovatelj?

Posle duže pauze Justejn Gorder takođe je objavio novi roman „Lutkar” (prevod Radoš Kosović). Čitav roman ima formu pisma, koje glavni junak, usamljenik, upućuje jedinoj osobi sa kojom je uspeo da ostvari istinsku bliskost. On svoju otuđenost leči odlaskom na sahrane nepoznatih ljudi, na kojima priča izmišljene priče o tome kako je poznavao pokojnika…

„Lutka od marcipana” nova je knjiga Muharema Bazdulja, a njena tema je život češke glumice Lide Barove. Bazdulj piše o njenoj popularnosti, zaljubljenosti u muškarce između Praga i Berlina, uz centralnu priču o napola sputanoj ljubavnoj vezi između nje i Jozefa Gebelsa, ministra nacionalnog prosvećenja i propagande nacističke Nemačke. Bazdulj će se sa čitaocima družiti na štandu „Geopoetike”, na Sajmu knjiga, u subotu 29. oktobra, od 17 do 18 časova.

„Hronika sumnje” novi je roman Vladislava Bajca, koji je, po mišljenju Miljenka Jergovića, vedra i mračna priča o jednom odživljenom porodičnom životu, a onda i o životu jedne iščezle zemlje… Bajac će na štandu „Geopoetike” biti 29. oktobra od 18 do 19 časova.

„Da li pisac postoji izvan svog pisanja?”, jedno je od ključnih pitanja koje postavlja Jovanka Živanović u romanu „Privatna pošta Lazara Predojevića”. Junak ovog romana urednik je u izdavačkoj kući, koji svakodnevno dobija misteriozna pisma, sa različitih strana, a koja se čudnovato slažu u jedinstvenu knjigu… Jovanka Živanović biće na štandu „Geopoetike” u subotu 29. oktobra od 16 do 17 časova.

Ljubitelji dela Viktora Jerofejeva mogu da kod ovog izdavača pronađu njegovu zbirku duhovitih priča „Telo” (prevod Natalije Nenezić), koje govore o lepoti i senzualnosti tela, ali i o njegovoj smrti, zatim o jeziku, gluposti, i drugim temama.

Izvor: Politika