Nova knjiga za predškolce i mlađe osnovce


Miš Šiš je jedan nestašan i bezbrižan stanovnik obale Duge reke koji, kao i svaki poljski miš, po ceo dan skita. Od svega na svetu Šiš najviše voli da pronađe belutak na kojem može satima da sedi i svira u svoju travku. Dolazak jednog gosta u Šišovu kućicu od rečnih školjki nateraće glavnog junaka da se upusti u neočekivanu avanturu i neuobičajeno dugu i uzbudljivu skitnju.

U posetu nestašnom mišu Šišu stigao je njegov još nestašniji brat Iš. Njih dvojica su uživali brčkajući se u plićaku reke i skupljajući pšenično zrnevlje. Međutim, jednog dana, zbog jednog nesmotrenog postupka, nestašni miš Iš na leđima slučajne prolaznice kornjače otplovio je daleko od Šišove kućice. Bez mnogo oklevanja Šiš kreće u potragu za svojim bratom upadajući u razne nevolje, iz kojih će se izbavljati domišljatošću, hrabrošću, pa čak i pesmom!

Koliko dugo jedan poljski miš može da plovi papirnim brodićem? Kako jedna pesma može da izazove i sreću i tugu? Šta može da uradi poljski miš kada se strašni crni mačak iz njegovih snova pojavi u stvarnosti? Odgovori na ova pitanja čekaju vas u priči Doživljaji miša Šiša, čiji je autor čuveni bosanski pisac Ivica Vanja Rorić, a koja je objavljena u izdanju Kreativnog centra.

Doživljaji miša Šiša će mladim čitaocima na uzbudljiv i duhovit način predstaviti dirljivu priču o veličini bratske ljubavi, velikoj hrabrosti onih koji su veličinom najmanji, kao i o neprocenjivoj moći empatije i solidarnosti.

Knjiga Doživljaji miša Šiša objavljena je u ediciji Od čitanja se raste, koja je namenjena čitaocima početnicima. Veći font i prored olakšavaju malim čitaocima da savladaju ovu veštinu, a kombinacija proznog sadržaja i stihova čitanje naglas čini zabavnim i dinamičnim.

„Dobra knjiga za čitaoca-početnika mora biti uvjerljiva, iskrena, zabavna, plemenita. Ne smije potcijeniti dijete, ne sme biti samo pričam ti priču, nego ponuditi nešto važno za šta će se čitalac-početnik uhvatiti i od čega će ostati nešto pozitivno u njegovoj duši. Ako bude tako, čitalac će potražiti još neku knjigu, pa još jednu, i neće se više nikada u životu lišavati vrijednosti koje samo dobra knjiga može ponuditi“, ističe autor Ivica Vanja Rorić.

Posebno važan deo ovog izdanja predstavljaju izvanredno vedre, duhovite i detaljima bogate ilustracije Dušana Pavlića, koje obogaćuju svaku stranicu i čine čitalački užitak kompletnim. Autor knjige smatra da su ilustracije Dušana Pavlića priči donele poetičnost, punoću i lepotu. „Ako se nekome dopadne ova knjižica, to će prije svega biti zbog Dušanovih ilustracija. On je za mene naš najbolji ilustrator i smatram se privilegovanim što je prihvatio saradnju sa mnom. Posebno su mi drage nježnost i dobrota koje isijavaju iz njegovih ilustracija, ja ih tako doživljavam i zato ih volim“.

Foto: Kreativni centar

Ivica Vanja Rorić (1951, Foča kod Doboja) završio je Učiteljsku školu u Derventi i Filološki fakultet u Beogradu. Piše pesme i priče. Prevodi s makedonskog i slovenačkog jezika. Objavio je veliki broj knjiga za decu. Knjige su mu prevođene na makedonski, slovenački i nemački jezik, a pojedine priče, pesme i radio-igre za decu na turski, albanski, poljski, mađarski, italijanski, nemački, češki i slovački. Autor je i Antologije savremene bosanskohercegovačke priče za djecu: Nezavršena priča. Do 1992. godine živeo je u Sarajevu, gde je bio urednik dečjeg lista Vesela sveska i osnivač (zajedno sa Š. Ešićem) Izdavačke kuće Drugari. Sada u Sarajevu ima Izdavačku kuću Dječija knjiga, koja se specijalizovala za dečju književnost, udžbenike i školsku lektiru.

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne.