Nova knjiga višestruko nagrađivanog Patrika Nesa


U izdanju Kreativnog centra objavljen je roman Mi ostali samo živimo ovde Patrika Nesa. U ovoj knjizi autor se poigrao žanrom i tim potezom očarao istovremeno i ljubitelje fantastične književnosti i one koji to nisu.

image0011

Patrik Nes je višestruko nagrađivani autor fantastike, čija su dela poznata i našim čitaocima. U ediciji Tranzit, namenjenoj mladima, objavljena je njegova nova knjiga Mi ostali samo živimo ovde, u kojoj se autor poigrao žanrom i tim potezom očarao istovremeno i ljubitelje fantastične književnosti i one koji to nisu.

Junak knjige je sedamnaestogodišnji Majki, anksiozni tinejdžer koji posmatra i komentariše svet na duhovit, oštar i uvrnut način. Živi u nimalo jednostavnoj porodici i brine o svemu o čemu tinejdžeri obično brinu: o ljubavi, komplikovanim odnosima s prijateljima, seksu, roditeljima, o tome kako ga vršnjaci prihvataju, ali i o onome što nije baš svakodnevna briga – da li će škola u koju ide biti tu bar dok on ne maturira i dok ne prođe maturska proslava ili će nestati u strašnom haosu, kao što se to već mnogo puta dotad dešavalo.
Naime, dok pratimo svakodnevne Majkijeve dileme i postepeno ulazimo u njegov komplikovani svet, saznajemo da oko njega postoji paralelni svet nepoznatih sila, plave svetlosti, bogova, kao i takozvane indi dece, onih koji su upleteni u mračne i razorne događaje čija priroda Majkiju sasvim izmiče.

Upravo je to glavna čar Nesovog romana – žanr fantastike okrenuo je naopačke, pa u centru zbivanja nisu izabrani junaci koji se bore sa silama mraka i spasavaju svet, već marginalci, oni koji pokušavaju da usred svega što se dešava žive svojim normalnim životom i koji tu borbu samo posmatraju, bivajući tek ponekad okrznuti njome. Čitalac je pritom privilegovan jer iz uvodnih tekstova poglavlja – u kojima se na ironičan način opisuju dešavanja u svetu mračnih sila uz korišćenje svih klišea ovog žanra – saznaje o tim zbivanjima više od glavnog junaka.

PROČITAJTE I OVO:  Večeras je "Noć knjige"

Roman Mi ostali samo živimo ovde duhovit je, zabavan i vuče vas da ga pročitate u jednom dahu, a pošto je reč o vrhunskom piscu, za razliku od mnogih drugih popularnih dela fantastične književnosti, navodi vas da posle čitanja ozbiljno razmislite o važnim životnim temama, ali i o prirodi samog žanra.

Patrik Nes rođen je 1971. godine u Virdžiniji. Studirao je englesku književnost na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. Pisanjem za decu i mlade počeo je da se bavi 1999. godine, kada se preselio u London. Napisao je do sada dva romana i jednu zbirku priča za odrasle i šest romana za mlade. Među njima se izdvaja trilogija Haos koji hoda, kao i knjiga Sedam minuta posle ponoći, po kojoj je napisao i scenario za film.

Osvojio je sva velika priznanja u oblasti književnosti za decu, a posebno je zanimljivo to što je Nagradu Karnegi, najznačajniju nagradu za dečje knjige u Velikoj Britaniji, osvojio čak dva puta zaredom! Pored pisanja knjiga i scenarija, predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Oksford i radi kao književni kritičar za engleski list Gardijan. Živi i radi u Londonu.