Nova knjiga priča Milana Todorova


Nova knjiga priča Milana Todorova Telefonski imenik mrtvih pretplatnika objavljena je upravo u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Nova knjiga Milana Todorova donosi priče o intimi i svakodnevici, o porodici i prijateljstvu, o ljudima kojih više nema i o uspomenama koje su stalno sa nama, o minulom vremenu i o ljubavima čiji tragovi traju dugo pošto su okončane, o starosti i smrti, o prolaznosti od koje strepimo i o sećanjima koja ispunjavaju neponovljivi ljudski život.

Pisana sugestivno i izbrušenim stilom, knjiga priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika melanholično evocira minulo vreme i pokušava da sagleda njegove tragove u vremenu današnjem.

– Pred konačnom odlukom o raseljenju. To bi mogao da bude logični moto moje nove knjige priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika. Odavno ne postavljamo pitanje odakle smo. Uostalom, na to bismo sa lakoćom odgovorili nešto što ostaje nejasno i nečujno iza nas. To je pitanje kojim smo zasićeni, mada pravi odgovor na njega leži u našoj težnji da odemo iz ništavnih mesta koja su nas obeležla na razne načine, da odemo možda dockan ali ipak se pokrenemo i pokušamo da nađemo mesto u kome bi naš unutrašnji nemir i strepnja koja nas već steže za gušu – donekle predahnuli. Naravno da i take namere izazivaju duboku uznemirenost i potištenost. Ići na sever podrazumeva suočavanje sa novim hladnoćama u i izvan sebe. Ali drugi put kao da više nepostoji. Potrošli smo sve zamamne lirske veze sa rodnom kućom. Svaka se kuća zatvori za čoveka u nekim godinama ma koliko se čovek trudio da ne ugasi tu staru, toplu svetlost. One više ne žele da budu naše kuće i naše sad već mrtve majke sa senima u njima više ne žele da budu naše majke. Čime smo zaslužili takvu strašnu kaznu? O tome govorim u Telefonskom imeniku mrtvih pretplatnika – kaže povodom svoje nove knjige priča Milana Todorov.

PROČITAJTE I OVO:  Drugi deo trilogije "Knjiga Praha" Filipa Pulmana

Todorov je pripovedač, romansijer i aforističar. Pore nekoliko knjiga aforizama i romana Lek protiv smrtiRedosled jednostavnih stvariPristanište, objavio je i knjigu priča Ne mogu ovde da dočekam jutro.