Nova knjiga iz edicije “Šta sve Ana zna…”


U izdanju Kreativnog centra objavljena je slikovnica preklapalica Polazak u školu Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića.

Slikovnica preklapalica Polazak u školu trinaesta je knjiga u ediciji slikovnica o maloj Ani Šta sve Ana zna…, koja je namenjena najmlađim čitaocima.

Iz najnovije knjige Polazak u školu deca će naučiti bitna pravila ponašanja koja su u vezi sa ovim važnim događajem. Mali čitaoci će saznati da je važno da ujutru ustanu na vreme, da se sami spreme i obuku, kao i da doručkuju pre polaska u školu. Naučiće da na času treba biti pažljiv, slušati druge i tražiti reč podižući ruku. Otkriće da u školi postoji biblioteka, divno mesto na kojem Ana provodi vreme. Osim pravila koja važe na časovima, deca će, uz Aninu pomoć, saznati i neka važna pravila ponašanja tokom igre u školi. Pročitaće da je u igri bitna saradnja i da se drugarima treba izviniti ako negde pogreše.

Priprema deteta za polazak u prvi razred izuzetno je značajna kako bi to bio ne samo važan već i srećan događaj. Vedrim ilustracijama i jasnim savetima ova knjiga može pomoći detetu da bolje prihvati školu i da se lakše snađe u njoj.

Nova knjiga Polazak u školu dobra je prilika da deca upoznaju Anu Lukić, ukoliko je već nisu srela u nekim od prethodnih knjiga iz edicije Šta sve Ana zna… Ana je devojčica koja brzo i lako stiče dragocene navike potrebne za bolji, lepši i zdraviji život. U prethodnim knjigama Ana se bavila sportom, uživala je u prirodi, pokazala je da voli čistoću oko sebe i da vodi računa o zdravoj ishrani. Ukazala je najmlađima na važnost odmaranja i opuštanja posle napornog rada, kao i negovanja skladnih odnosa među prijateljima. Najmlađima je dosad dala mnogo saveta u vezi s drugarstvom i objasnila im je šta sve treba da znaju da rade u kući.

ČITAJTE  Predstavljanje knjiga Maje Herman Sekulić

Na početku svake knjige iz ove edicije nalazi se poruka odraslima psihologa dr Nade Korać, koja služi kao malo uputstvo roditeljima za zajedničko čitanje. Dok čitate ovu knjigu detetu, razgovarajte s njim o tome šta piše u njoj, pažljivo slušajte dečja pitanja, pošteno se trudite kod odgovora, ne izbegavajte da kažete ne znam, ponekad pitajte: A šta ti misliš da to znači…? kako biste proverili koliko dete razume ono što je pročitano i šta misli o tome. Čitanje treba da bude prilika za bolje međusobno upoznavanje, druženje i uživanje.

Velika popularnost edicije Šta sve Ana zna… ne samo kod nas već i u inostranstvu (knjige su prevedene na deset jezika) govori u prilog tome da su autor i ilustrator našli pravi način za nenametljivo i zanimljivo predstavljanje važnih pravila u vezi sa odrastanjem. Sva Anina pravila data su u ovim preklapalicama kao neka vrsta zagonetke – prvo se postavlja pitanje, a onda se otkriva skriveni odgovor. Tako se, kao i u drugim knjigama preklapalicama, čitanje pretvara u igru pitanja i odgovora, što olakšava detetovu identifikaciju s vedrom Anom i uvodi ga u svet odraslih na pravi način – putem odgovornosti.