Nova izdavačka kuća “Partizanska knjiga”


Dvojac istinskih knjigoljubaca, zagovornika prave, dobre literature, koji čine pisac Srđan Srdić i književni kritičar Vladimir Arsenić, odvažio se da pokrene novu izdavačku kuću, nazvanu “Partizanska knjiga”.

Upravo su objavili i novi naslov, debitantski roman (i prvu knjigu, generalno) autora Nemanje Jovanovića “Milka zbogom, vidimo se sutra”, kojom su otvorili novu ediciju “Prvoborac” – namenjenu prvim knjigama naših i regionalnih autora.

– Tu je i edicija prevedene proze koja se nastavlja na ranije započetu, za potrebe Književne radionice “Rašić” – navodi Srdić. – U njoj su objavljeni “Nokturni” Kloda Lalumijera, koji je nedavno bio gost Kikinda Short Festivala. Trudimo se da našoj publici predstavimo pisce koji ranije nisu prevođeni kod nas, koji su joj gotovo nepoznati. U junu je, takođe premijerno na našem jeziku, objavljena i debitantska knjiga norveškog pisca Juhana Haštada “Nadalje ćeš samo stariti”, prvi prevod ovog pisca na srpski uopšte. U avgustu ćemo objaviti i prvu zbirku priča našoj publici nepoznatog, najvećeg živog novozelandskog pisca Morisa Džija, koja će se u srpskom prevodu zvati “Gubitnici”.

Edicija “Stihija”, otvorena u maju poetskom zbirkom Faruka Šehića “Moje rijeke”, prethodno objavljenom u BiH, predstavljaće pesničke knjige kako naših, tako i stranih autora.

I najzad, “Partizanska knjiga” može se odskoro podičiti i pomenutom edicijom “Prvoborac”, usmerenom na “otkrivanje” našem čitalaštvu apsolutno nepoznatih pisaca, srpskih i regionalnih.

– To su autori koji se jednostavno do sada “nisu snašli”, nisu imali načina da “dođu” do prve knjige, iako mnogi među njima dosta aktivno pišu, poput Nemanje Jovanovića, koji je rođen u Čačku i do sada je objavljivao kratke priče u “Studentu”, Yellow Cab-u, “Severnom bunkeru”, “Ulaznici” – objašnjava Srdić, i dodaje da će drugi među “prvoborcima” biti autor Denis Čokić, čija će se knjiga priča pojaviti već u avgustu.

PROČITAJTE I OVO:  Artedu radionica: Gost Aleksa Gajić

Izvor: Večernje novosti