Foto: Laguna

Noć knjige od 9. do 11. juna!


Jun mesec donosi brojne radosti, a jedna od njih sigurno je Noć knjige!

Foto: freepik.com

Omiljena manifestacija svih ljubitelja knjige, 28. po redu, održaće se od 9. do 11. juna 2023. godine u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi a pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna.

I ove godine organizatori su pripremili fantastične popuste do čak 40% i sjajne poklone!

Popusti na Lagunina izdanja:

za kupovinu jedne knjige 25%,

za dve knjige 30%,

za tri knjige 35%,

a za četiri ili više knjiga 40%

U 34 grada u Srbiji i regionu, ukupno na 59 lokacija očekuje vas više od 50.000 naslova, hitova domaće i svetske književnosti, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku.

Na knjige drugih izdavača koji su se priključili Noći knjige, strana izdanja i gift asortiman važiće popust od čak 20%. Ploče i CD-ovi biće sniženi 10%.

Foto: Bookvar

Za Noć knjige nema granica! Poručivanjem putem sajtova laguna.rs i delfi.rs knjige su dostupne čitaocima u celom svetu.

Isporuka će biti besplatna za sve porudžbine preko sajtova laguna.rs i delfi.rs na teritoriji Republike Srbije. Povlašćena cena isporuke DHL-om za porudžbine preko sajta delfi.rs u toku trajanja manifestacije za teritoriju Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine iznosiće 1690 dinara. Cene isporuke za porudžbine preko sajta laguna.rs za teritoriju Crne Gore i Bosne i Hercegovine obračunavaju se prema važećem povlašćenom cenovniku za pouzeća, dok će za porudžbine plaćene karticama specijalna cena isporuke DHL-om iznositi 1690 dinara. Specijalna cena isporuke DHL-om za porudžbine preko sajta laguna.rs za teritoriju Hrvatske iznosiće 1690 dinara.

Najlepši deo pripreme za Laguninu manifestaciju Noć knjige jeste priprema spiska sa naslovima kojima ćete obogatiti svoje police sa knjigama. Među novitetima se nalazi mnogo izdanja domaće i svetske književnosti u kojima ćete uživati.

Hitovi Noći knjige

„Upoznaj sebe i druge“, Štefani Štal

Štefani Štal utvrđuje šesnaest osnovnih tipova ličnosti, zasnovanih na Majer-Brigsovom indikatoru tipova (MBTI). Na osnovu testa ličnosti možete da utvrdite sopstveni karakterni profil, kao i profil svojih bližnjih. Naučićete kako da se ophodite sa različitim tipovima ličnosti, što će vas poštedeti stresa koje uzajamno nerazumevanje i sukobi sa sobom nose.

„Nebeski oganj“, Robert Džordan („Točak vremena“, knjiga peta s novim koricama i u tvrdom povezu)

Pečati na zatvoru Mračnoga polako slabe i čini se da krhka tamnica Velikog gospodara Mraka neće još dugo moći da ga drži zatočenog. Izgubljeni, besmrtne sluge Senke, pletu svoje zamke i stežu omču oko carstva ljudi, sigurni u skori povratak onoga kojem su se zakleli na vernost.

„Brod koji je zaplovio kroz maglu“, Srđan Valjarević

Nastavak doživljaja Frica, Dobrile, Mate, Kineza Lija, Profesora filozofije, Malog deteta i drugih slikovitih junaka ove vesele družine. Dok neprestano menjaju majice sa odštampanim uvek novim sloganima koje su sami izmislili, najčešće primerenim situaciji, ovi naši savremenici nastavljaju da raspravljaju i o svakodnevnim i o istorijskim događajima koji ih okružuju, u mnogo čemu apsurdnim.

„Srbin kojekude“, Bojan Ljubenović

U svom novom delu Ljubenović nastavlja da se na krajnje duhovit i sebi svojstven satiričan način bavi današnjom Srbijom. Ovo je istovremeno i putopis, i intimni dnevnik, i autobiografija, i ogledalo naše stvarnosti. Dok piše o naizgled običnim, svakodnevnim dogodovštinama i događajima, autor rasvetljava mnogo krupnije i ozbiljnije društvene pojave i probleme.

„Bolja strana“, Jelica Greganović

Nova neodoljiva zbirka priča autorke bestselera „Osmeh za svaki dan“, „Zovem se Mama“, „Od reči do reči“, „Priči nikad kraja“.

Šta sve ona ne primećuje! Gde god se okrene, zbiva se nešto zanimljivo, nešto što zaslužuje da uđe u knjigu i da se zapamti. I nevolje treba zabeležiti, gubitnike i sirotane metnuti u knjigu, i rođenu familiju, i izgubljenu najbolju drugaricu. Sve je kod Jelice nekako tačno, pametno i duhovito komentarisano. Sve vam je blisko.

„Elegija o beloj devojčici“, Zoran Penevski

Ksenija Atanasijević (1894–1981) bila je prva žena doktor nauka i prva žena docent u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Elegija o beloj devojčici je roman o njenom životu koji se inventivno plete oko njene istoimene prve objavljene priče i u formi je fragmenata po uzoru na njeno najpoznatije delo Filozofski fragmenti.

„Slatka osveta d. o. o.“ , Junas Junason

Autor svetskog bestselera Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao. Ovaj zabavni, duhoviti i filozofski roman vodi nas na ludo putovanje preko pet kontinenata, usput nam dajući nekoliko lekcija o kolonijalizmu i istoriji umetnosti, podsmevajući se kapitalizmu i svetu lažnih vrednosti, uz mnogo šarma, humora i dovitljivosti.

„Srž“, Peđa Obradović

Ovaj autobiografski roman počinje kada pripovedača udaraju kola i lome mu obe noge. Odmah potom saznajemo da se saobraćajni udes dešava u trenutku kada Peđa treba da se vrati na posao posle dvogodišnje borbe sa leukemijom. Pošto je osuđen na bolnički krevet, ništa mu drugo ne preostaje nego da ispiše priču o ovoj dvogodišnjoj borbi.

„Poklapanje“, Harlan Koben

Kad iznenada dobije obaveštenje od genealoškog portala da je pronađeno poklapanje sa njegovim DNK profilom, Vajld se približava svojoj prošlosti više no što je ikad sanjao, i konačno ulazi u trag svom ocu. No kad ga upozna, ostaje uskraćen za željene odgovore, samo se otvaraju nova pitanja.

„Marija Antoaneta: Životni put“, Antonija Frejzer

Autorka slika raskošan i očaravajući portret jedne od najčuvenijih žena u istoriji Evrope, pobuđujući saosećanje i uvažavanje za svaki aspekt lika kraljice, uvlačeći čitaoce ne samo u priču o sazrevanju jedne dražesne žene već i o raspletu jedne ere.

„Mesečeva Veštica, Paukoliki Kralj“, Marlon Džejms

Druga knjiga trilogije Mračna zvezda. U romanu Crni Leopard, Crveni Vuk Sogolon Mesečeva Veštica se dokazala kao Tragačeva dostojna protivnica dok su se sukobljavali širom mitološkog afričkog krajolika u potrazi za tajanstvenim nestalim dečakom. U nastavku Sogolon zauzima celu pozornicu i obelodanjuje svoju stranu priče o tome šta se desilo dečaku, kakve je zavere kovala i kako se borila, pobeđivala i bivala poražena dok ga je tražila.

„Stari kalendar jedne ljubavi“, Andrej Makin

Poetičan naslov novog romana označava istorijski trenutak u Rusiji kada se, prema Lenjinovom dekretu iz 1918. godine, prešlo sa julijanskog kalendara na gregorijanski. Ova metafora o minulom vremenu carevine koja je pala u ruke „graditelja svetle budućnosti“ pripoveda o životu i ljubavima Valdasa Batajeva u vrtlogu istorijskih previranja.

„Šljivin cvet u vazi od zlata“, Nepoznati pisac

Nepoznati autor iz XVI veka ostavio je za sobom veličanstveno delo. Legenda kaže da ga je napisao da bi osvetio smrt svoga oca. Stranice rukopisa je natrljao otrovom i poslao ih očevom ubici. Po predanju, žrtva nije prestajala da čita knjigu i umrla je čim ju je završila jer je roman pročitala u dahu.

Mala Laguna

 „Ja kao ti, ti kao ja“, Gradimir Stojković

Ana i Jana su bliznakinje koje idu u šesti razred i vole da se poigraju tako što se zamene pa naprave pometnju među drugarima i nastavnicima. Kad se u školi pojavi novi đak Vlajko, virtouz na instrumentu okarini, igra će ponovo početi, ali ovog puta neće sve ići po planu…

Vesela priča sa preokretima koji najrečitije govore o tome da prijateljstvo postoji samo ako je iskreno.

„Kako da naučite zmaja da sačeka/sluša / kaže hvala ti/ kaže izvini“

Upoznajte malu Ljilju – ljupku devojčicu koja ima dar da vas uči posebnim i čarobnim rečima, baš kao što uči svog najboljeg drugara, Nestašnog Zmaja! Iako je ponekad nestrpljiv, tvrdoglav ili neučtiv, na kraju dana uvek nauči nešto novo – da bude učtiviji i ljubazniji!

„Otkačena škola 7“, Aleksandar Čotrić

Sve škole su iste kad je u pitanju prenošenje znanja, a svaka je drugačija kad se radi o veselim zgodama i šalama u njoj. Ovo je sedma knjiga Otkačene škole, a sigurni smo da bi s njom svaki sedmi čas bio najzabavniji! Upozorenje: ostavite ovaj primerak u učionici pre roditeljskog. Velike su šanse da će čitajući nju razredna i roditelji zaboraviti na vaše ocene.

„Loši momci 9 – Veliki zli vuk“, „Loši momci 10 – Najgori dan“,  „Loši momci 11 – Uspon mračnog gospodara“, Aron Blejbi

Oni su šašavi i neodoljivi, a njihove urnebesno smešne doživljaje prate i obožavaju mladi čitaoci širom sveta. Oni su loši momci o čijim avanturama čitamo u istoimenom serijalu.

I biblioteke učestvuju u Noći knjige

Dvadeset osmoj Noći knjige, koja će trajati tri dana – od 9. do 11. juna – priključile su se i brojne biblioteke. One će u manifestaciji učestvovati prvog i drugog dana – 9. i 10. juna.

Dakle, tokom prvog i drugog dana trajanja manifestacije čitaoci će moći da uživaju u posebnim pogodnostima – popustima ili programima specijalno kreiranim za taj dan.

Narodna biblioteka Srbije 9. i 10. juna davaće popust od 30% na sve članarine uz priložen račun o kupovini u knjižarama Delfi.

Biblioteka „Milutin Bojić“ u Beogradu 9. juna odobrava popust od 60% na godišnju članarinu.

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“ 9. i 10. juna poklanja studentima koji se prvi jave dve polugodišnje članarine.

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini 9. i 10. juna odobrava popust od 40% na godišnju članarinu.

Gradska biblioteka u Novom Sadu davaće 9. juna popust od 50% na godišnju članarinu, a biće izložena i top-lista najčitanijih Laguninih izdanja, kao i preporuke bibliotekara.

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu 9. i 10. juna davaće popust od 50% na godišnju članarinu. U petak 9. juna u 17 sati biće otvorena izložba pastela i akvarela akademskog slikara Dragoljuba Stankovića Čivija, dok će u 18 sati biti predstavljena knjiga „Uvod u književnost za decu“ prof. dr Tihomira Petrovića.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu 9. juna omogućava popust od 50% na godišnju članarinu za novoupisane.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora 9. juna od 19 do 23 sata daće popust od 50% na godišnju članarinu, a biće organizovana i izložba najčitanijih Laguninih izdanja.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici 9. i 10. juna davaće popust od 40% na godišnju članarinu.

Gradska biblioteka u Pančevu organizovaće 9. juna izložbu najčitanijih izdanja.

Biblioteka „Branko Radičević“ u Lebanu 9. juna vršiće besplatno učlanjenje na 6 meseci za decu i odrasle.

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu 9. juna u 19 sati gost Biblioteke biće pisac Bojan Ljubenović.

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi 9. i 10. juna će davati popust od 50% na godišnju članarinu.

Narodna biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću 9. juna u 19 sati organizuje promociju zbirke poezije „Našli smo jedno drugo“ Edite Dautović.

Noć knjige je priča koja traje, tokom koje ćete imati priliku da se upoznate sa novim naslovima, kupite knjige po izuzetno povoljnim cenama i družite se sa svojim omiljenim piscima. Uz svaku kupovinu prijatelji manifestacije pripremili su za vas i lepe poklone.

Drugi izdavači u Noći knjige

Manifestaciji Noć knjige se pridružilo i više od stotinu drugih izdavača čija će izdanja biti snižena 20%:

Admiral books, Agape knjiga, Agnosta, Agora, AIDT Pikom, Akia Mali Princ, Alan Ford, Albion books, Algoritam, Arete, Arhipelag, Aruna, As Sovex – Fedon, Balbelo, Bedem, Begen comerc, Biblioner, Biblos, Blum izdavaštvo, Book doo, Bulevar, Catena mundi, Clio, Commodore trade, Čarobna knjiga, D. R. Gilbert, Darkwood, Darma books, Data Status, Dereta, Dexy Co., Dosije Studio, Draganić, Draslar, Društvo za afirmaciju kulture Presing, Edicija d.o.o., NTC Edu, Ethos, Feng Šui institut, Feniks Libris, Fineks, Finesa, Fondacija Grupa Sever, Ganeša klub, Geopoetika, Globos Aleksandrija, Gutenbergova galaksija, Harfa & pametnica, Helix, Hera Edu, Hipatija, Hoplit, IGP Prometej, Dedić, Filip Višnjić, Prometej Novi Sad, Sezam Book, Štrik, Ind media publishing, Informatika a.d., ITV Centar plus, Jasen BGD, Jež izdavaštvo, Kalipso knjiga, JRJ, Kamelia izdavaštvo, Karpos, Karupović, Klett, Klub Plus, Ključ Izdavaštvo, Književna radionica Rašić, Komiko, Kompjuter biblioteka, Komshe, Kontrast izdavaštvo, Kosmos izdavaštvo, Kreativni centar, Lento, Leo Commerce, Logos, Lom, Magic map, Magnus TMC, Makart (Booka, Ave Serbia, Makart, Paladin, Algoritam media, Čekić, VBZ, Beobook), Mascom, Miba Books, Mladinska knjiga, Most art Jugoslavija, Naučna KMD, Neven, Nikasso – NM, NIP Nedeljnik, NNK Internacional, Novoli, Odiseja, Orfelin izdavaštvo, Otvorena knjiga, Paideia, Partenon, Partizanska knjiga, Pčelica izdavaštvo, Plato izdavaštvo, Preduzeće „Preporod“, Propolis Books, Psihopolis, Publik praktikum, Racio, Romanov knjiga, Samizdat, Samo korak, Službeni glasnik, Spin press, Srpska reč, Studio Bečkerek, Sumatra, Štampar Makarije, Talija, Tanesi, Udruženje „Duhovni lug“, Udruženje pisaca „Poeta“, Udruženje SKD „Slovensko slovo“, Ukronija, Urban Art, Urban Reads, Valera, Veseli četvrtak, Vukotić Media, Vulkan izdavaštvo, Zadužbina Vladete Jerotića, Zavet, Futura publikacije, Udruženje „Logo praktika“, Happy print, Književna opština Vršac.