“Niz prugu”: Sve je otišlo u Honduras


“Kako bi ono što volim moglo da mi naudi?”

Dimitrije Stevanović je iskusni novinar crne hronike zaljubljen u svoj posao. Toliko je posvećen novinarstvu da na trenutke, koji mogu da se otegnu na dane, nedelje i mesece, zaboravlja da ima porodicu. Živi u nadi da je njegova ćerka još uvek mala kako bi se sećala njegovih neprisustvovanja njenom odrastanju. Veruje kako će imati vremena da joj sve nadoknadi samo da napiše samo još jednu priču. A ova, na kojoj trenutno radi, je veoma važna. Toliko važna da je od inicijalnog članka Dimitrije odlučio da napiše knjigu.

“Trebalo je da budem pisac, da izmišljam priče umesto što tragam za njima. Kao novinar znam da monstrumi zaista postoje, upoznajem ljude kojima su naneli bol, osećam njihovu patnju, svedok sam njihove tuge. Bilo bi mi lakše da su svi oni samo plod moje mašte.”

Priča na kojoj radi vodi ga u zatvor među osuđenike za najgora krivičan dela, među zaboravljene zaseoke, ljude i običaje od kojih su sve nadležne i socijalne službe odavno digle ruke. Sledeći šture i, ponekad, nesigurne tragove i svedočenja Dimitrije prikuplja informacije na osnovu kojih želi da ispriča priču o životu i smrti male Nevene. Nevena je rođena u siromašnoj porodici seoskih nadničara. Zbog očevih problema sa alkoholom i nasiljem Nevenina majka je davno otišla „niz prugu“. Neveninom ocu nije problem da svoj tradicionalni način života nastavi i dalje. Ako supruga već nije tu za njegove izlive besa i pesnica dobra je i ćerka. I ovako podseća na svoju prelepu majku. Jedina toplina dopire od Nevenine baba Savke i najbolje prijateljice Dare. Čini se da devojčica nikada neće spoznati pravu ljubav. A onda, sasvim slučajno, na seoskom vašaru zapada za oko lokalnom smutljivcu Boži. Boža joj nudi sve o čemu je Nevena sanjala. Poput Balzakove Evgenije Grande i Nevena je spremna da za ljubav tokom jedne noći voli ceo život. A Boža joj nudi ljubavni san. San o zajedničkom životu. Samo, sada je malo u novčanim problemima, a ona, da ga stvarno voli, bila bi sa jednim njegovim prijateljem na samo sat vremena. Šta je to? Sat vremena nelagodnosti za jedan prelepi san o celom životu? Nevena je na početku šokirana, ali uz pomoć opijata tajno sipanog u piće, nesvesna, postaje igračka u rukama Božinih prijatelja. Sve dalje staze su poznate. Prvo sastanci sa nepoznatima u hotelu, zatim u njihovom stanu, onda na ulici… Sve do samog… E, taj kraj je još uvek nedokučiv za našeg novinara. Sve mu je jasno osim kraja.

PROČITAJTE I OVO:  "Geografske širine čežnje": Striptizeta u svetu glečera i duhova

Kakav je kraj možete saznati u romanu Niz prugu mlade srpske književnice Jelene Nedić koji je objavila izdavačka kuća Laguna. Ovaj roman koji govori o ljudima koji ne gostuju tako često na stranicama nove srpske književnosti. U pitanju je surov, sirov i nemilosrdno direktan roman koju sve grozne istine baca pravi u lice čitalačkoj publici. Roman govori o (porodičnom) nasilju marginalizovanih grupa, o nebrizi države prema njima, o seksualnom zlostavljanju, političkoj korupciji i privilegovanom položaju nedodirljive elite na vlasti.

„Deca se rađaju kao anđeli, ali ovaj svet ih brzo pretvara u poročne ljude“, rekla je o svom romanu Jelena Nedić. Ona je kroz priče iz perspektiva devojčice sa margine i odraslog intelektualca želela da pokaže kako su i dve sasvim različite ličnosti, u ovom i ovakvom svetu, podložne da materijalističkim porivima daju prednost nad onim duševnim vrednostima koje izgleda postoje samo u pričama.

Pored stilski i tehnički odlično napisane i skrojene priče roman Niz prugu pati od bolne neoriginalnosti i banalnost. Sve je toliko puta viđeno, napisano i očekivano da se na trenutke čini da nije u pitanju roman već poučan udžbenik o tome šta se može desiti ako od nepoznatog čike uzmemo bombonu. Psihološkinja Vesna Bazut je na promociji ovog romana i istakla da je zbog tema i problema kojima se bavi Jelenin roman zanimljiv i kao potencijalno korisno štivo koje može olakšati nastavnicima i roditeljima da prepoznaju probleme, da uvide da se određeno dete suočava sa teškoćama i da mu je potrebna dodatna podrška.

Sve je to lepo samo je problem kada obični čitaoci žele da se udube u ovo korisno štivo. Tada cela poučna i angažovana stvar postaje malo dosadnjikava.

Niz prugu Jelene Nedić je roman kome bi pažnju trebalo posvetiti svi oni koji se prvi pust susreću sa temama kojima se bavi. U pitanju nije epohalni roman koji će ostaviti bez daha, ali je svakako lepo napisana knjiga koju vredi pročitati.

PROČITAJTE I OVO:  Život i smrt argentinskog Džona Votersa

Piše: Milan Aranđelović