Pravdajući se tvrdnjom da “ne želi knjige sa političkom konotacijom” i da “mora da misli i na zaposlene” direktorka niške Biblioteke Sonja Šuković otkazala promociju knjige novinara Večernjih novosti Srđana Škora “Vučić i cenzura”, pišu “Južne vesti“.

“Južne vesti“ navode da ih je Šuković, kao organizatora promocije knjige, zasad o svojoj odluci samo usmeno obavestila, uz obećanje da će uskoro i pisanim putem obrazložiti svoju odluku.

Glavni i odgovorni urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević kaže da nije iznenađen ovakvom odlukom, ali da jeste obrazloženjem.“Direktorka mi je to saopštila telefonom uz konstataciju da ‘svi zaposleni u Biblioteci primaju platu iz budžeta’, da se ‘lično ne plaši’, ali da ‘mora da misli i na zaposlene’“, kaže Blagojević.

On dodaje da je na njegovu konstataciju da nije reč o knjizi čije je izdavanje zabranjeno, čiji je autor osuđen za ubistvo ili koja promoviše nasilje ili mržnju, već o zbirci kolumni uglednog novinara u kojima on govori i o veoma bitnoj temi – cenzuri, direktorka Biblioteke odgovorila je da “knjiga ipak kritikuje premijera”, a da je i Upravni odbor ranije zaključio da “u Biblioteci nema mesta politici”.

Autor knjige Srđan Škoro smatra da je ovakav stav uprave državne Biblioteke dokaz upravo onoga što piše u naslovu knjige – cenzure. On je na promociji svoje knjige početkom oktobra u beogradskom Press centru rekao da ju je nazvao “Vučić i cenzura” zato što su to “dve čarobne reči koje izazivaju neverovatan osećaj kod ljudi, neku nelagodu”.

“Uvek se pitam odakle ljudima energije da se toliko plaše. Potroše silnu energiju na strah i to nepotrebno. Odakle im hrabrosti za toliki kukavičluk“, upitao je Škoro.

Škoro je naglasio da su sve knjižare kojima je ponudio odbile da prodaju ovu knjigu, a da je nisu prihvatili ni ulični prodavci. “Zato sam ja odlučio da nudimo knjigu apotekama. Možda je to pravo mesto za ovu knjigu, kao neki melem protiv cenzure“, kaže Škoro.

Kolumnista “Danasa” i televizije “N1” Draža Petrović kaže da “potpuno shvata odluku niške biblioteke da se ne bavi politikom, jer i on izbegava bavljenje politikom”, a da, koliko zna, “bavljenje politikom izbegava i Srđan Škoro”.

“Odluka Biblioteke da ne odobri promociju u njihovoj sali zapravo pokazuje da se oni bave politikom iako toga možda nisu svesni“, ocenio je Petrović, koji bi trebalo da govori na promociji knjige.

Petrović kaže da razume “te ljude koji se verovatno plaše šta će neko reći”, jer, zaključuje, odavno nismo imali vlast koja je toliko osetljiva na bilo kakav negativan publicitet. Kolumnista pojašnjava da on “uporno tvrdi da u Srbiji nema cenzure, te da je to pogrešan naziv za diktat nad glavnim medijskim sadržajima”.

Predstavljanje knjige “Vučić i cenzura” niškoj publici bilo je planirano za 13. novembar. Nova lokacija i vreme će biti naknadno određeni, navode “Južne vesti“.

“Južne vesti“ podsećaju da je reč o zbirki kolumni Srđana Škora, dugogodišnjeg urednika “Večernjih novosti”, koji je smenjen samo nekoliko dana nakon što je 27. aprila prošle godine, u jutarnjem programu RTS kritikovao sastav vlade Aleksandra Vučića o kojoj je tog dana trebalo da glasa Parlament. Novinarska udruženja su tada zaključila da se radi o smenjivanju pod političkim pritiskom, dok je direktor i glavni urednik Novosti Ratko Dmitrović takve ocene odbacio.

Izvor: N1info

Comments

comments

Related Posts