Ninusu Nestoroviću uručena nagrada za najbolju knjigu aforizama


Godišnja nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju knjigu aforizama na srpskom jeziku u 2014. godini uručena je autoru Ninusu Nestoroviću za knjigu “Ćuti i plivaj”.

Žiri Beogradskog aforističarskog kruga, u kojem su bili predsednik Aleksandar Baljak i članovi Vitomir Teofilović i Bojan Ljubenović, odlučio je da je zbirka Ninusa Nestorovića najkvalitetnija među 52 knjige koje su ove godine konkurisale za priznanje. Već prvi aforizam ove knjige: “Narod sada ne treba da se buni zbog učinjenih propusta koji su doveli do poplava. Neka ćuti i pliva!”, ukazuje na specifičnost Ninusovog talenta, na njegovo osobeno mesto u domaćoj satiri, u timu najjače aforističarske lige na svetu, smatra žiri.

“‘Narod ne treba da se buni’ je ustaljeni idiom, demagoška fraza svih režima čiji je jedini modus opstanka na vlasti da za sve probleme okrivi narod, nedostojan slavne tradicije i svojih velikih predaka. Ta optužba je univerzalna, bolje reći kosmička – neefikasnoj vlasti je malo da optužbu uputi na pravo mesto, na nebudan narod i njegovu inerciju duha, nedoličnu savremenom ritmu života, već mu pripisuje i krivicu za prirodne nepogode. I one su došle ‘zbog učinjenih propusta’ – evo još jedne demagoške poštapalice koju Ninus ugrađuje u svoj aforizam, efektno ga poentirajući narodnim idiomom ćuti i plivaj (dalje), poštapalicom koja u narodnoj psihi ublažava tugu zbog večno čemernog života, sa prećutnom utešnom poentom svih jadnika na rubu opstanka: ‘Dobro je što smo ostali živi!'”, obrazloženje je žirija

Na svečanosti u Udruženju književnika Srbije govorili su Miljurko Vukadinović u ime srpske književničke organizacije, Aleksandar Čotrić i Vitomir Teofilović u ime BAK-a i laureat Ninus Nestorović.

Izvor: Radio 021


PROČITAJTE I OVO:  Pisci biraju: Najbolje knjige za decu u 2014.