Nik Hornbi – Pisac u ulozi književnog kritičara


Nik Hornbi, uglavnom je poznat čitaocima po svojim romanima High Fidelity i Fever Pitch, gde istražuje svu otuđenost savremenog bivstvovanja kroz jedine narative, koje istinski poznaje- muziku, žene i fudbal.

p01gzy6g

Dok je radio ovo Hornbi je za časopis The Believer, pisao mesečnu kolumnu koja je svojevrsni dnevnik čitanja (a ne, što je vrlo važno primetiti, dnevnik pročitanog), divno nepretencioznog naslova: Stuff I ve been reading. Forma kolumne je prilično jednostavna: Hornbi navede knjige koje je kupio ovog meseca i knjige koje je pročitao. Potom napiše kratku kritiku pročitanog.

Jednostavan koncept, čini zanimljivim sam autor. Ono što se dešava između književnih kritika, vrlo brzo postaje najzanimljiviji deo kolumne, jer počinje da istražuje ulogu koju svakodnevno čitanje ima u životu onog ko je primoran da na ovakav način zarađuje za hleb. Na svakih dva meseca autor se žali kako kupuje previše knjiga i kako je skupljanje biblioteke uzaludan posao. Štaviše i samo čitanje je uzaludan posao i nije zamena za pravi život.
Osim toga, razvijanje jednog književnog ukusa (doduše ukusa već formiranog obrazovanjem, poreklom i profesijom autora) je zanimljivo za praćenje. Vrlo često Hornbi pravi “porodično stablo” svojih knjiga – naime kada pročita jedno efektnu knjigu o religiji, to ga natera da narednog meseca kupio nekoliko (za koje se ispostavi da nisu opravdale očekivanja). Čitanje Čehova, se brzo pretvori u čitanje studije o Čehovu, pa zatim čitanje Čehovljevih pisama.

witter_1024_279563k

Tu je i blago tabloidni momenat, zavirivanja u život poznatog pisca. Horbni je očigledno svestan ovoga i detalje o sebi otkriva, nikad ne prelazeći granicu dobrog ukusa – uplašio se da neće više nikad imati slobodnog vremena da uđe u knjižaru, pa je nakupovao desetak knjiga za svaki slučaj, jer naime dobio je sina. Pročitao je nekoliko knjiga o autizmu, jer sin mu je autističan i uspeva da u tome nađe dovoljno topline, humora i ironijskog odmaka, tamo gde bi skoro svako zašao u patetiku. Autori nekih knjiga koje čita su njegovi prijatelji i to uvek otkrije na početku (jednu – o Džejn Ostin za decu je napisala njegova sestra Džil).

PROČITAJTE I OVO:  Može li čitanje da nas učini srećnim?

Kada se radi o samim kritikama – Hornbi je uglavnom pozitivan, blag i zahvalan kritičar (to je delimično i zato što The Believer gaji prilično opušten stil). Čita podjednako literaturu i beletristiku, podjednako savremene autore i klasike i svakoj od ovih knjiga, prilazi iz pozicije autsajdera , koju je izgradio u svojim romanima.
Na primer, otvoreno priznaje da nije čitao Selindžera ili Dikensa onda kad je vreme da se čitaju ti autori (ako ste Britanac) dakle negde u srednjoj školi. Takođe, pokušaji da čita naučnu fantastiku završili su se neuspehom, “plakanjem, očajanjem i udaranjem glavom o zid”. Od non fiction knjiga dosta veliki uspeh je imala This is Serbia calling, priča o novinarima B92 za vreme Miloševićevog režima, verovatno jer stavlja narativ o borbi protiv diktatorskog režima u kontekst pop kulture koji je Hornbiju blizak.

Nick Hornby in his studio in London.

Kad je reč o literaturi autor je stvarno „svaštočit“, ali ako postoji neko pravilo u izboru knjiga koje ga osvoje, obično su to one koje pružaju alternativne narative u poznate kontekste (feministički, klasno deprivilegovani, rasni ili slično)…

Zbirke Hornbijevih kolumni, kada se čitaju kumulativno, počevši sa knjigom koja nosi naziv ovog članka i završno sa poslednjim tekstom u The Believer-u ostave čitaoca sa utiskom da je bolje razumeo, ne samo pisca lično, već i njegove romane, jer nekako sve što Hornbi pročita postaje mizascen njegovog književnog dela.

Piše: Jan Kanja