Nesvakidašnja “Enciklopedija praistorijskih životinja” Dušana Krtolice


„Enciklopedija praistorijskih životinja“ je nesvakidašnji priručnik koji je napisao i maestralno ilustrovao četrnaestogodišnji osnovac Dušan Krtolica. Ta zapanjujuća činjenica govori ne samo da je reč o natprosečnom detetu, već i o nesumnjivo veoma retkom poduhvatu. Donoseći obilje podataka i scene bogate detaljima, ova jedinstvena knjiga zadivljuje posvećenošću, istrajnošću i ozbiljnošću sa kojom je vanserijski talentovani dečak pristupio ovom nimalo lakom zadatku.

Svaki od crteža predstavlja dinamičnu scenu sa kratkim opisom vrsta koje u toj sceni učestvuju: džinovska morska škorpija, pterigotus, kambrijumski grabljivci, veliki anomalokaris i manji sanktakaris dok napada vivaksiju, diplodokus dok brani svoje mladunče od dva mesoždera…

„Ova bajkovita enciklopedija predstavlja osveženje, štaviše ’kariku koja nedostaje’ u siromašnom korpusu popularne paleontološke literature na srpskom jeziku“, smatra Dragana Vučićević iz Prirodnjačkog muzeja Beograda, i naglašava da čitaoci imaju mogućnost da, između korica, „oslušnu otkucaje srca“ planete na kojoj žive i upoznaju se sa neverovatnim svetom koji više ne postoji.

Dušan Krtolica od svoje četvrte godine pohađa školu slikanja i crtanja kod akademskog slikara Zorana Čalije, gde stiče svoja prva znanja. Kada na Guglu ukucate njegovo ime i prezime, pojaviće se desetine stranica na mnogim jezicima sa njegovim radovima. O njemu je pisao čuveni Hafington post, posvetivši mu poveći članak. U poslednjih nekoliko godina snimljeno je više TV priloga gde je on bio gost. Do sada je imao šest samostalnih izložbi u Srbiji i mnogo poziva za izlaganje od Amerike do Australije. Kao plod njegove velike ljubavi prema prirodi nastala je i ova enciklopedija.

Knjigu „Enciklopedija praistorijskih životinja“ možete od 29. avgusta pronaći u svim većim knjižarama.


PROČITAJTE I OVO:  Tema disleksije u knjizi "Riba na drvetu"